Ν. Φιλαδέλφεια Ν. Χαλκηδόνα: Η Βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης απαιτεί αύξηση του πρασίνου ανά κάτοικο – Ποια είναι η κατάσταση ανά δήμο στο Λεκανοπέδιο (πίνακας).

14

Μπορεί να αισθανόμαστε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα έχει περισσότερο πράσινο από άλλες περιοχές (15,5 m2/κατοικο), και έτσι είναι, ωστόσο απέχουμε πολύ από την ιδανική αναλογία (50 m2/κάτοικο), με απλά λόγια για να είμαστε κοντά στην ιδανική αναλογία έπρεπε η πόλη μας να είχε τριπλάσιο πράσινο. Προς το παρόν ας διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε λαμβάνοντας μέτρα αύξησής του. Το Πράσινο ταμείο είναι εδώ και μας περιμένει. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη της πόλης είναι ευθύνη όλων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις 9 m2 ανά κάτοικο και ιδανική αναλογία 50 m2 ανά κάτοικο. Τα ποσοστά των ελεύθερων χώρων και, κυρίως, των χώρων πρασίνου αποτελούν δείκτη και παράγοντα που μαρτυρά τον ορθό σχεδιασμό μιας πόλης και, κατ’ επέκταση, του ψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της (Γεωργόπουλος, Μπλιώνης, Γαβριλάκης, & Δημητρίου, 2013).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο έχει τιμή 8,2 m2, λίγο χαμηλότερη από την ελάχιστη συνιστώμενη. Μόνο στους δήμους Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Γαλατσίου παρατηρείται αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο μεγαλύτερη από την ελάχιστη συνιστώμενη.

Μόνο το Μαρούσι, η Καισαριανή και η Πεντέλη έχουν καλύτερη αναλογία από τη Ν. Φιλαδέλφεια Ν. Χαλκηδόνα. Οι γειτονικοί δήμου Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Αγ. Αναργύρων Καματερού έχουν αναλογία στερούνται στην ουσία πρασίνου παρουσιάζοντας χαμηλές αναλογίες τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

πηγή: Διπλωματική Εργασία “Ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο της Αθήνας”  υπό το
πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Γεωργίου Μπαλλά Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού Ε.Μ.Π.