Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη, γι’ αυτό είμαστε εδώ»(VIDEO)

58

Όρθια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα την οδύνη των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Οι λέξεις «έλλειψη κράτους Δικαίου», «ασφάλεια συγκοινωνιών» και «απόδοση ευθυνών» ήχησαν δυνατά στα αυτιά των ευρωβουλευτών της Επιτροπής PETI που δέχθηκαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης. Και όταν Μαρία Καρυστιανού ολοκλήρωσε την ομιλία της, η αίθουσα ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.  

 

«Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δε θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», ζήτησε. 

«Φέρω το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, που εύχομαι κανείς ποτέ να μην χρειαστεί να αναλάβει. Είμαι εδώ όχι μόνο ως μάνα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών. Έχω πάνω μου και την ευθύνη που γιγαντώθηκε με τις 1,330,000 των Ελλήνων που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας. Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες, αλλά και εκείνους που η ψυχή τους είναι μαζί μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.  

«Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», είπε, ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για το κατεπείγον της συζήτησης.  

 

«Είμαι εδώ γιατί στην Ελλάδα έχουν γίνει κάκιστοι χειρισμοί και μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του Κράτους Δικαίου», τόνισε. «Είναι απελπιστική η κατάρρευση της εμπιστοσύνης για ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία», εξήγησε περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα.  

«Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας δεν έχουν εφαρμοστεί». 

Αντί δευτερολογίας, η Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα και τον τόπο του εγκλήματος. Μπορούσε να δει κανείς πολλούς παριστάμενους να δακρύζουν. 

Η εισηγήτρια της επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση ήταν συναινετική. «Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», είπε στην Μαρία Καρυστιανού η ευρωβουλευτής J. Toom, για να κατακλειστεί η αίθουσα για ακόμα μία φορά με χειροκροτήματα.

► Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε και η υπόθεση της ιστορικής πλατείας των Εξαρχείων που σήμερα είναι περιφραγμένη από λαμαρίνες λόγω της κατασκευής του σταθμού μετρό. Ενενήντα κάτοικοι της αθηναϊκής γειτονιάς είχαν καταθέσει στο ευρωπαϊκό όργανο σχετική αναφορά, εγείροντας ζητήματα «Παραβίασης όρων έγκρισης συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ε.Ε., παραβίασης νομοθεσίας Ε.Ε.» και «παραβίασης της Χάρτας Δικαιωμάτων της Ε.Ε.», όπως είναι ο τίτλος της αναφοράς τους.

Αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές (ακόμα και από το ΕΛΚ) που ζήτησαν να μείνει ανοιχτή η συγκεκριμένη αναφορά. Το θέμα θα πάει και στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν εισήγησης του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Ομόθυμα στο πλευρό των συγγενών που μιλούν για συγκάλυψη βρέθηκαν τα κόμματα και οι ομιλητές, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος υποστήριξε πως ο αγώνας των συγγενών, έχει αποκτήσει κομματικό πρόσημο.

Εκ μέρους της Αριστεράς και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε να μείνει ανοιχτή η αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και η επόμενη συνεδρία να συμπεριλαμβάνει αρμόδια μέλη των ελληνικών αρχών.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Renew ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ τον λόγο έλαβε και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις συγκοινωνίες, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για τους εθνικούς σιδηροδρόμους των κρατών-μελών. Μίλησε και για τη «συνεργασία της Επιτροπής» με την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το οποίο -σε συνέχεια του περσινού πορίσματος κόλαφο, θα γίνουν τον προσεχή Ιούλιο.

Η προεδρεύουσα της επιτροπής πήρε κι εκείνη τον λόγο, ύστερα από ολιγόλεπτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τη δικαιοσύνη στο θέμα των Τεμπών και ζήτησε από την Κομισιόν, γραπτή ενημερωμένη απάντηση για το θέμα.

Με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης σήκωσαν πανό που γράφει: «Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή».

 

ΜΕΣΩLEFT.GR
ΠΗΓΗefsyn