Από την Επανάσταση του 1821 στην Ανεξαρτησία και το πρώτο ΦΕΚ του 1833

16

Μερικά γεγονότα πριν την απόκτηση της ανεξαρτησίας και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους

10.3.1829

Υπογράφεται νέο πρωτόκολλο στο Λονδίνο όπου οι «τρεις προστάτιδες Δυνάμεις συμφωνούν στα εξής: Καθορίζεται ως βόρειο σύνορο του ελληνικού κράτους η γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. Παραχωρούνται στην Ελλάδα η Εύβοια, οι Κυκλάδες και όσα νησιά βρίσκονται κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου. Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζεται ως αυτόνομο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Καθορίζεται ως ετήσιος φόρος υποτελείας στον Σουλτάνο το ποσόν των 1,5 εκατομμυρίων γροσσιών.

22.1.1830 (π.η.)

3.2.1830 (ν.η.)

Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου από τις Μεγάλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάς στο άρθρο 1, αναγνωρίζεται ανεξάρτητο βασίλειο. Ο θρόνος του νέου βασιλείου ανατίθεται σε κληρονομικό βασιλέα, που δεν θα ανήκει σε καμία δυναστεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Τα βόρεια σύνορα του κράτους ορίζονται στη γραμμή Σπερχειού – Αχελώου.

Το ΦΕΚ που παραθέτουμε αποτελεί το πρώτο χρονικά, που βρίσκει κάποιος διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου. Είναι του έτους 1833 και περιέχει μεταξύ άλλων τον λόγο του τότε ανήλικου ακόμα Όθωνα στο Ναύπλιο κατά την άφιξη του. Εκτός του δίγλωσσου που προκαλεί ίσως εντύπωση στο πρώτο ΦΕΚ, επίσης τραβά την προσοχή ο τίτλος «Βασίλειον της Ελλάδος». Με τη Συνθήκη του Λονδίνου (25 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1832), που υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των τριών Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας Ρωσίας) και της Βαυαρίας στις 29 Απριλίου/11 Μαΐου 1832, οριστικοποιήθηκε η αναγόρευση του Όθωνος ως Βασιλέως της Ελλάδος και το νέο Ελληνικό Κράτος ονομάσθηκε «Βασίλειον της Ελλάδος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος τότε δεν έλαβε μέρος στην υπογραφή της συνθήκης ακόμα λιγότερο στις συνομιλίες που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της. Στις 27 Ιουλίου 1832 επικυρώθηκε η εκλογή του Όθωνος ως βασιλέα της Ελλάδος και με ψήφισμα της Εθνικής Συνελεύσεως της Πρόνοιας.

 

ΦΕΚ Νο 1 1833