Ποιοι έχουν κώλυμα εκλογιμότητας στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας

Οι υποψήφιοι αιρετοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να ασκούν ή να αποδέχονται καθήκοντα που συνιστούν κώλυμα εκλογιμότητας ή ασυμβίβαστο με τη θέση του αιρετού. Για την άρση των κωλυμάτων θεσπίστηκαν κρίσιμες ημερομηνίες για αναγκαίες παραιτήσεις από διάφορες θέσεις.

114

 

Διευκρινίσεις σχετικά με τις κρίσιμες ημερομηνίες που συνδέονται με τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 10 του ν.4804/2021, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 121 του ν. 5003/2022 (Α΄230) ειδικά για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την εγκύκλιο 765.

Η νόμιμη αιτία που επιβάλλει τη θέσπιση κωλύματος είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τον επηρεασμό που είναι δυνατόν να ασκήσουν στο εκλογικό σώμα πρόσωπα, τα οποία κατέχουν δημόσια θέση και η αποφυγή της προπαρασκευής, με τον τρόπο αυτό, της σταδιοδρομίας τους ως αιρετών των Δήμων(ΣτΕ 117/2004).

Κώλυμα εκλογιμότητας υπάρχει πριν από την εκλογή και διαπιστώνεται κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων, ενώ, αν εξακολουθεί να υφίσταται και μετά ή υφίσταται για πρώτη φορά μετά την εκλογή και κατά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών,καθίσταται ασυμβίβαστο, οπότε μπορεί να επιφέρει την έκπτωση του αιρετού από το αξίωμά του.

Σχετικό κώλυμα εκλογιμότητας υφίσταται, όταν ο υποψήφιος μπορεί να το αποβάλει, εφόσον παραιτηθεί, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας υφίσταται, όταν ο υποψήφιος δεν μπορεί να το αποβάλει, ακόμα και σε περίπτωση παραίτησής του από την κρίσιμη ιδιότητα.
Τοπικό κώλυμα εκλογιμότητας υφίσταται όταν ο υποψήφιος φέρει την κρίσιμη ιδιότητα, εντός συγκεκριμένης χωρικής αρμοδιότητας στην οποία εμπίπτει ο δήμος, στον οποίο επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Στην σχετική εγκύκλιο υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας με τα κωλύματα και τις κρίσιμες ημερομηνίες για την άρση αυτών, όπου αυτό είναι δυνατόν να συντελεστεί, τον οποίον πρέπει να συμβουλευτούν όσοι συμπολίτες μας σκοπεύουν να κατέλθουν στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Εγκύκλιος-765-Ενημερωση-Κωλυματων-Εκλογιμότητας-Δημοτικών-Εκλογών-Οκτωβρίου-2023 (1)