Ζημιές 250 χιλ ευρώ παρουσιάζει ο Ισολογισμός Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας για το 2020

50

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή ο Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας για το 2020 που παρουσιάζουν ζημία 249.786,16 ευρώ ενώ τα συμπεράσματα της Ο.Ε. στην σχετική της έκθεση συνοψίζονται ως εξής:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαπιστώνεται μείωση των οργανικών εσόδων του Δήμου κατά ευρώ 268 χιλ. περίπου, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των «Εσόδων από Τέλη και Δικαιώματα – μισθώματα και παροχή υπηρεσιών» κατά ποσό ευρώ 944 χιλ. περίπου η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των «Έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες» κατά ευρώ 663 χιλ. λόγω των επιχορηγήσεων που έλαβε ο Δήμος για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προέκυψαν από την πανδημία του COVID – 19.
• Οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων στη χρήση μειώθηκαν κατά ποσό ευρώ 1.105 χιλ. περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ειδικότερα:
α) Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού αυξήθηκαν κατά ποσό ευρώ 425χιλ. περίπου για τις αποδοχές του τακτικού και έκτακτου προσωπικού και των σχετικών εργοδοτικών εισφορών αυτών, ενώ

β) Οι παροχές τρίτων, τα διάφορα έξοδα, οι αποσβέσεις και οι Παροχές χορηγήσεων – επιχορηγήσεων
μειώθηκαν κατά ευρώ 1.390 χιλ. περίπου.


• Τα αποτελέσματα της παρούσας χρήσης ωφελήθηκαν με έσοδα από χρησιμοποιημένες προβλέψεις προηγούμενων χρήσεων οι οποίες είχαν σχηματιστεί για επισφαλείς απαιτήσεις και αποζημιώσεις από δικαστικές αποφάσεις, που αυξήθηκαν κατά ποσό ευρώ 290 χιλ.

• Επιβαρύνθηκαν όμως με Προβλέψεις για επισφαλείς οι οποίες αυξήθηκαν κατά ποσό ευρώ 478 χιλ. λόγω διενέργειας προβλέψεων για τις απαιτήσεις σε καθυστέρηση από το 2016 και προγενέστερα και απαιτήσεις που διεγράφησαν στην επόμενη χρήση 2021.


Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι το αποτέλεσμα της κλειόμενης χρήσης διαμορφώνονται σε ζημία ποσού ευρώ 198.260,65. Το αποτέλεσμα αυτό επιβαρύνεται περαιτέρω με φόρο εισοδήματος ποσού ευρώ
51.525,51, επομένως η ζημία χρήσης μετά φόρων ανέρχεται σε ποσό ευρώ 249.786,16.


Με δεδομένες τις αυξημένες αρμοδιότητες των Δήμων χωρίς όμως και μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων, τη μειωμένη δυνατότητα είσπραξης των ιδίων πόρων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης
αλλά και των σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου Covid-19, αλλά και τις αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, γίνεται προσπάθεια ορθολογιστικής εγγραφής εσόδων-εξόδων, παρακολούθηση της υλοποίησης του προϋπολογισμού και των υποχρεώσεων, αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία για τυχόν τροποποιήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.


Νέα Φιλαδέλφεια, 28 Νοεμβρίου 2022

Α.Ο.Ε.-262.2022-ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΣ-ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-ΔΗΜΟΥ-ΟΙΚ.-ΕΤΟΥΣ-2020