Χωρίς ενεργειακό υπεύθυνο ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας

Ο Δήμος δεν έχει δηλώσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως ένας σπάταλος Δήμος, με πιθανές επιπτώσεις τόσο σε προσλήψεις όσο και σε χρηματοδοτήσεις.

49

Το 38% των δήμων της χώρας δεν έχουν δηλώσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο. Συγκεκριμένα 126 σε σύνολο 325 δήμων της χώρας δεν έχουν ορίσει ενεργειακούς υπευθύνους όπως όφειλαν με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, και την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Δήμοι όμως που δεν έχουν προβεί στη σχετική διαδικασία υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε άλλους πρόκειται για τους δήμους: Ηρακλείου Αττικής, Γρεβενών, Λευκάδας, Μουζακίου, Δάφνης – Υμηττού, Λουτρακίου, Μεσολογγίου, Κορυδαλλού, Πύργου, Μυκόνου, Ρόδου, Σαλαμίνας, Τρίπολης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Νισύρου, Κατερίνης, Καστοριάς κ.α.

Σημειώνουμε ότι για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ο υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων ορίζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και είναι αρμόδιος και για τα νομικά πρόσωπα του οικείου ΟΤΑ. Για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από τον οικείο συντονιστή.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει μέτρα – κίνητρα για την επίτευξη της εξοικονόμησης, όπως ότι δεν θα εντάσσονται στη διαδικασία των προσλήψεων ούτε της κινητικότητας οι υπηρεσίες που δεν θα επιτύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό της πόλης, με τοποθέτηση λαμπτήρων  LED, μετά το STOP από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον αρχικό φωτογραφικό διαγωνισμό, παρά το ότι περιλαμβάνονται και διατάξεις της νομοθεσίας περί κινήτρων δεν έχει τοποθετήσει ακόμη ενεργειακό υπεύθυνο!  

πηγη: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΗΓΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ