Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απόντος του Γ. Βούρου, για θέματα ασφάλειας και περικοπής αμοιβών της “αποχής” των εργαζομένων

68

Διαβάζοντας την απόφαση 74/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2022 μετά από αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου σχετικά με την απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για λόγους ασφαλείας και υγιεινής στον χώρο του γκαράζ, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το σκεπτικό της απόφασης.

Το χαρακτηριστικό αλλά αχαρακτήριστο γεγονός αυτής της συνεδρίασης ήταν η ακραία ενέργεια του Δημάρχου Γιάννη Βούρου να αποχωρήσει από τη συζήτηση του θέματος, η οποία σημειωτέον κράτησε τρεις ώρες! Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οδυνηρό για την παράταξη του Δημάρχου (20 υπέρ της πρότασης εργαζομένων για τις απαραίτητες παρεμβάσεις και την πληρωμή των ημερομισθίων και 7 κατά) με τον πρόεδρο Δ. Κανταρέλη να δηλώνει “παρών”. Παράλληλα πιστοποιεί τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο Δήμαρχος και η παράταξή του καθώς και τις κακές σχέσεις της διοίκησης με το Σωματείο των Εργαζομένων.

Είναι οξύμωρο η διοίκηση ενώ προγραμματίζει και εκτελεί, όπως δηλώνει αυτή αλλά και το σωματείο, έργα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο να αρνείται να υπερψηφίσει τουλάχιστον τις δύο  πρώτες παραγράφους που πιστοποιούν το πρόβλημα και έχουν ως εξής:

“Το δημοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας αναγνωρίζει τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες που υπάρχουν και περιορίστηκαν με ανεπαρκή τρόπο στο Αμαξοστάσιο του Δήμου. Αναγνωρίζει την επικινδυνότητα των απορριμματοφόρων λόγου κόστους συντήρησης. 

Αποφασίζει να εκτελεστούν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο του γκαράζ του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων”.

Και ενώ σύσσωμη η Αντιπολίτευση πιέζει τη Διοίκηση Βούρου για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, σιωπά και δεν απαντά αφού με ευθύνη της και σχετική ψηφοφορία μείωσε τα κονδύλια στον προϋπολογισμό για έργα στο αμαξοστάσιο, την καθαριότητα και την συντήρηση των οχημάτων.

Τέλος σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους την 26/9/22 πραγματοποίησαν αποχή από την εργασία τους, που είναι μια μορφή δράσης που δεν έχει τα νομικά χαρακτηριστικά της απεργίας ή της στάσης εργασίας. Εν τούτοις, ο κ. Δήμαρχος έδωσε γραπτή εντολή να κοπούν τα ημερομίσθια των εργαζομένων στην διεύθυνση Καθαριότητας και Φωτισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως αποφάσισε τελικά να ανακαλέσει την απόφαση 23759/12.10.22 του Δημάρχου και να καταβληθούν τα ημερομίσθια, μετά από την τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων ο οποίος δήλωσε στη συνεδρίαση ” … μαθήματα συνδικαλισμού δεν δεχόμαστε, δεν θα σας παρακαλέσουμε ποτέ και δεν θα έρθουμε ποτέ να μας χαρίσετε απεργιακό μεροκάματο, ή μεροκάματο αποχής ή από κάθε άλλη συνδικαλιστική δράση. Εντέχνως μπαίνει το θέμα ότι είμαστε αγωνιστές του γλυκού νερού … οι παρεμβάσεις καλώς έγιναν και πρέπει να συνεχιστούν …”

Αναφορικά δε με το δικαίωμα και την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακαλέσει την απόφαση “εντέλλεσθε” του Γιάννη Βούρου, για την μη καταβολή των ημερομισθίων της αποχής, είναι μια απόφαση που ελέγχεται για την νομιμότητά της. 

Μετά την ψηφοφορία οι παρατάξεις των Α. Βασιλόπουλου, Π. Γρετζελιά και Χ. Τομπούλογλου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ως αντίδραση στη στάση του Δημάρχου να απέχει από τη συνεδρίαση του θέματος.

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1.15.25 

Η Απόφαση 74/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου 

ασφαλεια ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ 26.9.22 ΔΣ74 του 22