Απεργία σήμερα 20/10 για την ενίσχυση του ΕΣΥ – Προβλήματα στη Ν. Φιλαδέλφεια με τους οικογενειακούς γιατρούς

66

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που δε βλέπουν καμία κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, παρά τις έντονες εκκλήσεις των ίδιων και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, ειδικά την τελευταία τριετία της πανδημίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τις παθογένειες της δημόσιας περίθαλψης, αλλά κινείται επίμονα στην κατεύθυνση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ιδιοκτητών μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Στα αιτήματα του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο του προσωπικού γιατρού, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!».

Είναι χαρακτηριστικό στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο Β ΤΟΜΥ στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν έχει αντικατασταθεί γιατρός που βρίσκεται σε άδεια με συνέπεια σχεδόν 2.000 κάτοικοι να βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης από τον Οικογενειακό Γιατρό, ενώ το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) το οποίο τους υποδεικνύεται ως εναλλακτική λύση αδυνατεί να εξυπηρετήσει μια που ο αριθμός των ραντεβού συμπληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.