Υπενθυμίζεται πως εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καταδικάζοντας σε λιμό τους Παλαιστινίους. Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοίνωσε ότι παγώνει τις διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ για το ελεύθερο εμπόριο, τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Η Ιρλανδία και η Ισπανία έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα της Συμφωνίας Σύνδεσης σε μια ακόμη αναπάντητη επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από 15 μήνες, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ισχυρή υποστήριξη οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ.
Ωστόσο, η κίνηση απέκτησε νέα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Ολλανδία, που θεωρείται σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσε ότι ο «ανθρωπιστικός αποκλεισμός» του Ισραήλ στη Γάζα, όπου μια περιορισμένη ποσότητα κρίσιμων προμηθειών εισήλθε για πρώτη φορά σε περισσότερες από έντεκα εβδομάδες τη Δευτέρα, αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και επομένως του Άρθρου 2.
Εννέα κράτη μέλη – Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία – είχαν υποστηρίξει δημόσια την πρόταση της Ολλανδίας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τρίτης.
Η Δανία, η Εσθονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία υποστήριξαν επίσης την αναθεώρηση την Τρίτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η Αυστρία, που υποστηρίζει διαχρονικά το Ισραήλ, δεν έλαβε τον λόγο για να εκφράσει κάποια αντίρρηση, δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Λιθουανία φέρονται να είναι κατά, ενώ η Λετονία ήταν «ουδέτερη», ανέφεραν επίσης οι πηγές.
Με δηλώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν το γεγονός της απουσίας της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά της πολιτικής του Νετανιάχου.