Τη διενέργεια δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου του γηπέδου του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας “Ζαχαρίας Αλεξάνδρου” αποφάσισε η Δήμος

12

Ο Δήμος θέλοντας να διασφαλίσει τους νέους, τους γονείς και τους φιλάθλους που χρησιμοποιούν το γυμναστήριο του Ιωνικού ΝΦ ανέθεσε σε εταιρεία την διενέργεια δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου για να διαπιστώσει αν απαιτούνται πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα. Για γυμναστήρια, σχολικά κτίρια και άλλες σχολικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πολλούς ανθρώπους, όπως το γυμναστήριο του Ιωνικού “Ζαχαρίας Αλεξάνδρου”, ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος γίνεται όταν ο πρωτοβάθμιος έλεγχος εντοπίζει θέματα που απαιτούν πιο λεπτομερή μελέτη της δομής.

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος περιλαμβάνει πιο αναλυτική και λεπτομερή εξέταση του κτιρίου και των δομικών στοιχείων του. Τα βασικά στάδια ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

  1. Λεπτομερής επιθεώρηση της κατασκευής : Μελέτη των δομικών συστημάτων και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή.
  2. Αποτύπωση της γεωμετρίας του κτιρίου : Ανάπτυξη λεπτομερών σχεδίων με βάση την πραγματική κατάσταση της κατασκευής.
  3. Διερεύνηση της δομικής αντοχής : Μέτρηση της κατάστασης του σκυροδέματος, του χάλυβα και άλλων βασικών δομικών υλικών μέσω μη καταστρεπτικών δοκιμών (π.χ. υπερήχους).
  4. Ανάλυση φορτίων και αντοχής : Υπολογισμοί για τον τρόπο με τον οποίο η κατασκευή αντιδρά στις σεισμικές δυνάμεις με βάση τα σημερινά πρότυπα.
  5. Εκτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς : Ανάλυση της δυναμικής συμπεριφοράς του κτιρίου σε πιθανό σεισμικό γεγονός.

Αν από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προκύψει ότι το κτίριο δεν είναι επαρκώς ασφαλές, μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή ενισχυτικών μέτρων ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού. Η ανάγκη για διενέργεια δευτεροβάθμιου ελέγχου προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου και το κόστος διενέργειας του ανέρχεται σε 37.021,44 ευρώ σύμφωνα με την 587/2024 απόφαση απευθείας ανάθεσης του Δημάρχου.