STOP στην αναβάθμιση και από JP Morgan, ενώ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη Moody’s 

16

Σε προηγούμενη αναφορά μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι ο  οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση «Ba1». Έτσι, το ελληνικό αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Βασικοί λόγοι αυτής της κατάταξης ήταν: το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη ναυτιλία παράγοντες ευάλωτοι στα διεθνή γεγονότα και την καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κυβέρνηση δήλωνε ότι ήταν σχεδόν βέβαιη η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας τώρα για να υποβιβάσει το θέμα δηλώνει ότι η απόφαση της Moody’s ήταν αναμενόμενη.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της εκτίμησης της Moody’s έρχεται JP Morgan να χτυπήσει το καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και να προτείνει την παραμονή της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες αγορές και εξηγεί γιατί δεν πληρούνται τα κριτήρια αναβάθμισης.

Βασικός λόγος που επικαλείται η JP Morgan γι αυτή της την εκτίμηση είναι ότι θεωρεί ότι μόνο τρεις μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών καλύπτουν τα επενδυτικά κριτήρια ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον πέντε οι μετοχές. Ο χρόνος για επανεξέταση της δυνατότητας αναβάθμισης είναι μακρύς και σύμφωνα  με τους κανόνες και τη διαβούλευση μπορεί να φτάσει στα μέσα του 2026.

«Αιρετική» η JP Morgan – Αρνητικός καταλύτης η αναβάθμιση της Ελλάδας στις ώριμες αγορές [γραφήματα]

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/426510_pagos-kai-apo-jp-morgan-eno-prospathoyn-na-dikaiologisoyn-ti

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2236655/jp-morgan-giati-den-tha-anavathmistei-se-aneptygme.html