Τιμές ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2023 – Στις πέντε ακριβότερες η αγορά της χώρας μας

Δημοσιεύουμε άρθρο του συμπολίτη μας καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Χατζηαργυρίου, το οποίο συνυπογράφει μαζί με τους Αρη Δημέα, Γιάννη Παπαγρηγοράκη και πρωτοδημοσιεύθηκε στο energypress.gr. Η χώρα μας παραμένει από τις ακριβότερες ακόμη και από τις τιμές του 2021 ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μειώνει τις μέσες τιμές.

22

 

Νίκος Χατζηαργυρίου, Αρης Δημέας, Γιάννης Παπαγρηγοράκης

 

Στο άρθρο συνοψίζονται τα δεδομένα των τιμών επόμενης μέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, όπως έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα DIEM . Η πλατφόρμα αυτή έχει αναπτυχθεί στο ΕΜΠ από την ομάδα Smart Rue και συνεργάτες της με σκοπό τη συστηματική συλλογή και οργάνωση των δεδομένων της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που δημοσιεύονται δημόσια από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.  Τα επόμενα διαγράμματα εστιάζουν στην Ελλάδα, ενώ παρέχονται συγκριτικά στοιχεία και με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχήμα 1. Μέσες ετήσιες τιμές 2023 σε αγορές επόμενης ημέρας (DAM) στις Ευρωπαϊκές χώρες 

Όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, η Ελλάδα με 119.16€ ανά MWh, είναι και φέτος ανάμεσα στις 5 ακριβότερες χώρες, στην τέταρτη θέση μετά την Ιταλία (127.27€/MWh ), Μάλτα (126.11€/MWh και Ιρλανδία (122.14€/MWh) ακολουθούμενη από την Πολωνία (112.02€/MWh). Οι τιμές στη γειτονική Βουλγαρία ήταν 104.22€/MWh, στη Γαλλία 97.27€/MWh ,ενώ στη Γερμανία 95.58€/MWh. Στην Ισπανία  το κόστος ήταν 87.31€/MWh. Ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος ήταν 98.38 €/MWh. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές DAM, αν και διαμορφώνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό  τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας δεν είναι οι μόνες, καθώς στις τελικές τιμές συμμετέχουν και ποσότητες των οποίων η προμήθεια γίνεται στην προθεσμιακή αγορά μέσω διμερών συμβολαίων, καθώς και στην αγορά αποκλίσεων. Οι αγορές αυτές είναι σε διαφορετικό βαθμό αναπτυγμένες στις διάφορες χώρες.

Σχήμα 2. Μέσες ετήσιες τιμές 2021-2022-2023 σε αγορές επόμενης ημέρας (DAM) σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες 

Στο Σχήμα 2 φαίνεται η σύγκριση των μέσων ετήσιων τιμών του 2022 και του 2023, όπου φαίνεται η σαφής μείωση των τιμών της αγοράς επόμενης μέρας μεταξύ των δύο αυτών χρόνων. Παρατηρούμε μάλιστα ότι οι τιμές του 2023 είναι συγκρίσιμες και στις περισσότερες χώρες μικρότερες από τις τιμές του 2021. Η  ποσοστιαία μείωση της μέσης ετήσιας τιμής DAM μεταξύ 2023 και 2022 είναι για τη Γερμανία 59.39%, για την Ελλάδα 57.42%, για τη Γαλλία 66.55%, για τη Βουλγαρία 58.00% και για την Ισπανία 47.88%.

Σχήμα 3. Μέσες μηνιαίες τιμές ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM) στη Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, και ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος. 

Η σύγκριση της μέσης μηνιαίας τιμής DAM στην Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (Μ.Ο.) στο Σχήμα 3, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του 2023, η Ελλάδα είχε κατά κανόνα υψηλότερες τιμές κάθε μήνα.   Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος, μήνες που η παραγωγή των ΑΠΕ κάλυψε ένα σημαντικό ποσοστό του φορτίου (Σχήμα 4), ενώ τον Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο είχαμε συγκριτικά τις υψηλότερες τιμές.  Η Γερμανία και η Ισπανία εμφάνισαν τιμές χαμηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

A graph with blue and orange lines
Description automatically generated

Σχήμα 4. Η εξέλιξη του Φορτίου του Ελληνικού Συστήματος και το ποσοστό κάλυψης από ΑΠΕ (κυλιόμενοι μέσοι όροι 2 εβδομάδων)

 

Νίκος Χατζηαργυρίου, Αρης Δημέας, Γιάννης Παπαγρηγοράκης