Κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά των έργων στον Κηφισό

37

Κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης και Πατησίων κατέθεσαν προσφυγή στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας κατά της υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/97854/6449/25-9-2023 Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των Έργων «Διευθέτησης – Οριοθέτησης του Ποταμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες Ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Αττική Οδό», της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας την ακύρωσή της. Την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν επίσης ο “Σύλλογο Ροή-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων” και η  “Οικολογική Συμμαχία” .

 

Ανάλογη προσφυγή έχει καταθέσει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας ,η οποία εκδικάζεται 3 Απριλίου 2024, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Οι λόγοι ακύρωσης είναι:

  • Ε π ε ι δ ή η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Σύμβασης του Άαρχους, καθώς επίσης και όλων των εθνικών διατάξεων που επιβάλλουν την συμμετοχή του ενδιαφερομένου κοινού στη διαδικασία διαβούλευσης, πριν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κάθε έργου
  • Ε π ε ι δ ή η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ εκδόθηκε κατά παραβίαση της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13.12.2011 και του ν. 4014/2011, για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, λόγω ελλιπούς και πλημμελούς εξέτασης των εναλλακτικών λύσεων καθώς επίσης και εκτίμησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πρόβλεψης των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
  • Επειδή επιπλέον, η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ εκδόθηκε κατά παραβίαση της λοιπής ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
  • Επειδή η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ εκδόθηκε κατά παράβαση του π.δ. της 27ης Ιουνίου 1994 περί «Καθορισμού ζώνης προστασίας του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων» (ΦΕΚ Δ΄ 632/1994)
  • Ε π ε ι δ ή  για τους λόγους αυτούς, η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ και κάθε άλλη συναφής, προγενέστερη ή μεταγενέστερη, πράξη ή παράλειψη της Διοίκησης, θα πρέπει να κριθούν ακυρωτέες από το Δικαστήριό Σας.
  • Ε π ε ι δ ή  για την άσκηση της παρούσας διατηρούμε εύλογο και προφανές, άμεσο έννομο συμφέρον, αυτή ασκείται δε εμπρόθεσμα και αρμοδίως ενώπιον του Δικαστηρίου Σας, ενώ είναι καθ’ όλα βάσιμη και αληθής
ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ (1)