Παγκόσμια Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο με απόντα το δήμο Ν.Φιλαδέλφειας Ν.Χαλκηδόνας

24

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, πόλεις σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ενθαρρύνοντας τους αυτοκινητιστές να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους για μια μέρα. Η εκδήλωση υπογραμμίζει τα πολυάριθμα οφέλη για τους πολίτες από την ελεύθερη κυκλοφορία αυτοκινήτων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της προώθησης του περπατήματος και της ποδηλασίας σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Το World Carfree Network τονίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μπορεί να είναι μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι πόλεις μας, και να ακούγονται χωρίς αυτοκίνητο… 365 ημέρες το χρόνο.

 

Οι οδηγοί πρέπει να μάθουν να μοιράζονται το δρόμο

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον Share the Road υποστηρίζει τις κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν σε υποδομές για πεζούς και ποδήλατα. Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ιδέα ότι όλοι ξεκινούν και τελειώνουν τις μετακινήσεις τους ως πεζοί, και στις πόλεις, μερικοί άνθρωποι μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά με το περπάτημα ή το ποδήλατο. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον χώρο του δρόμου για αυτοκίνητα.

Καμία πρωτοβουλία δεν έχει πάρει ο δήμος για την Παγκόσμια μέρα χωρίς Αυτοκίνητο, που θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών  για καθαρότερο αέρα, για τη χρήση καθαρής ενέργειας και γενικά να αναπτύξει πολιτικές και προγράμματα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ενημέρωση θα μπορούσε να αρχίσει από τα σχολεία.