Κώστας Ευαγγελινός: Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

265

 

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν έχουν μείνει περίπου πενήντα μέρες μέχρι  τη στιγμή που οι δημότες της Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας θα κληθούν να επιλέξουν τον δήμαρχο της πόλης μας αλλά και τους συμπολίτες/σες  που θα κλεισθούν να συμπληρώσουν το 29μελές πλέον συμβούλιο.

Σχεδόν 400 συμπολίτες/σες θα «εκτεθούν» στα ψηφοδέλτια και θα διεκδικήσουν σταυρό προτίμησης, σίγουρα όλων τα ελατήρια της συμμετοχής είναι ευγενή και αναζητούν τον τρόπο να συμβάλουν θετικά στο μέλλον της πόλης. Κανένας και καμία δεν συμμετέχει στις εκλογές με στόχο την καταστροφή της πόλης.

Όλοι συμφωνούν ότι η πόλη χρειάζεται κάτι παραπάνω, γεγονός που αυτομάτως αναδεικνύει μια γενική εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά στο δήμο. Πως θα γίνουν καλύτερα; Μέσα από τις προτεινόμενες και εφαρμόσιμες πολιτικές θα κοιτάξουμε θετικά προς το μέλλον. 

Χωρίς να έχουν κατατεθεί, μέχρι στιγμής, συνολικά προγράμματα των συνδυασμών παρά μόνο αποσπασματικές τοποθετήσεις σε επιμέρους θέματα υπάρχουν  δείγματα γραφής, μέσω δηλώσεων αλλά και πράξεων, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων στην επίλυση των προβλημάτων μία οικονομίστικη που προσβλέπει σε μια ακαθορίστου και θολού περιεχομένου ανάπτυξη και μία σύγχρονη προοδευτική προσέγγιση που θα στοχεύει σε μία βιώσιμη πόλη.

Μια οικονομίστικη προσέγγιση αναζήτησης του μέλλοντος της πόλης θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στον ιστό της πόλης (σε όλους είναι γνωστά τα προβλήματα δεν απαιτείται περιγραφή), ενώ μια πολιτική που θα βάζει φραγμούς σε δυσμενείς επιπτώσεις, οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από την περαιτέρω συσσώρευση πληθυσμού και δραστηριοτήτων στην πόλη, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις βιώσιμης λειτουργίας είναι οι δύο πολιτικές που θα αντιπαρατεθούν στις εκλογές.

Όσο η συμμετοχή  περισσότερων προοδευτικών συμπολιτών στην προσπάθεια περιγραφής και οικοδόμησης μιας Βιώσιμης Πόλης θα είναι γεγονός τόσο πιο εφικτό θα φαντάζει το εγχείρημα. Στην σημερινή συγκυρία δεν έχουν χώρο απόψεις αποστασιοποίησης από τα κοινά. Τη σκέψη μας πρέπει να καθοδηγεί το ερώτημα: εσύ τι έκανες για αυτή την πόλη; Το δυσμενές για τον προοδευτικό χώρο κλίμα μόνο με τη συμμετοχή αλλάζει.

Τα προβλήματα δεν είναι ουδέτερα, οι λύσεις και οι πολιτικές δεν είναι ουδέτερες έτσι και η «συμμετοχή» δεν μπορεί να είναι ουδέτερη. Αν οι άλλοι δεν καταφέρουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά το πιθανότερο είναι να καείς και εσύ μαζί με αυτά.

Κώστας Ευαγγελινός

Υποψήφιο Δημοτικός Σύμβουλος

ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΗΜΑ – υπ. Δήμαρχος Γιάννης Τζέλης