Λεωνίδας Πιάκης: Πως θα μειώσετε τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος !

23

Με αφορμή τις συμβουλές της ΡΑΑΕΥ προς τους καταναλωτές ενέργειας, προκειμένου να αποφεύγουν πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι καταναλωτές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα “τεχνάσματα” ή τα προϊόντα “κράχτες” των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, διότι απλούστατα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι στις εξελιγμένες μεθόδους marketing που οι προμηθευτές χρησιμοποιούν και οι οποίες αποσκοπούν τόσο στην προσέλκυση πελατών, όσο και στην μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους, συχνά με αθέμιτα μέσα.

Αντ’ αυτού η ΡΑΑΕΥ η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία να εντοπίζει τα εν λόγω “τεχνάσματα” θα ήταν προτιμότερο να ασκεί με αποτελεσματικότερο τρόπο τον εποπτικό της ρόλο απέναντι στους προμηθευτές και να προστατεύει όπως έχει υποχρέωση τους καταναλωτές, επιβάλλοντας κυρώσεις και πρόστιμα, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση σε όποιον προμηθευτή φουσκώνει τους λογαριασμούς με αθέμιτα μέσα.

Εμείς αυτό που θα θέλαμε να συστήσουμε στους καταναλωτές είναι να συνάπτουν συμβάσεις με μηνιαίους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς για τους οποίους θα αποστέλλουν οι ίδιοι τις ενδείξεις του μετρητή τους και να εξοικειωθούν επίσης με τον μηνιαίο αριθμό kwh (κιλοβατωρών) που καταναλώνουν.

Οι προμηθευτές εφόσον τους ζητηθεί οφείλουν να ενημερώνουν με μήνυμα στο κινητό και με email τις ημερομηνίες που θα πρέπει να αποστέλλονται οι ενδείξεις του μετρητή και στη συνέχεια σε 4 με 5 ημέρες να εκδίδουν και να αποστέλλουν τον μηνιαίο λογαριασμό.

Με αυτό τον τρόπο ο προμηθευτής υποχρεούται να υπολογίζει το κόστος με την προκαθορισμένη μηνιαία τιμή της kwh (κιλοβατώρας) και σύμφωνα με την αποσταλείσα από τον καταναλωτή ένδειξη και δεν εκδίδει όπως συχνά παρατηρείται υπέρογκες προκαταβολές στους έναντι 2 μηνιαίους λογαριασμούς και κλιμακωτές χρεώσεις στους 4 μηνιαίους εκκαθαριστικούς.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη μηνιαίου ηλεκτρονικού λογαριασμού είναι ο καταναλωτής να διαθέτει προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και email.

Επίσης συστήνουμε την εμπρόθεσμη εξόφληση των μηνιαίων λογαριασμών για να αποτρέπουμε τις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν οι προμηθευτές σε αντίθετη περίπτωση, τους έγκαιρους διακανονισμούς σε περίπτωση αδυναμίας εμπρόθεσμης εξόφλησης και στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών η μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 500 kwh.

Η μηνιαία κατανάλωση ακόμη και σε πολυμελείς οικογένειες, εάν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, φωτισμό με λάμπες led κ.λ.π θα είναι σαφώς χαμηλότερη των 500 kwh, εκτός των περιπτώσεων που για τη χειμερινή θέρμανση γίνεται χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος σε επόμενο άρθρο μας θα εξηγήσουμε γιατί τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή της kwh εκτοξεύθηκε από τα 0,119 € έως και τα 0,788 € (τιμή Γενάρη 2023) και για το πως οι επιλογές της Κυβέρνησης αύξησαν την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση από το 2020 έθεσε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας.

Λεωνίδας Πιάκης

Μηχανολόγος Μηχανικός