Γιάννης Τζέλης:Θα αποκαταστήσουμε το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του υποψήφιου Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας, που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της ηλεκτρονικής δημοσιογραφικής σελίδας filadelfeianevs.gr

106

Φίλες και φίλοι,

Το Δημοτικό Συμβούλιο  αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όργανο για την λειτουργία κάθε Δήμου καθώς είναι αυτό που εκφράζει την λαϊκή βούληση και μέσα απ αυτό λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν του Δημότες.

Από τον Μάιο του 2019 οπότε και εξελέγη τον νυν Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθούμε να συντελείται μια αποκαθήλωση και απαξίωση του ρόλου του είτε ως απόρροια παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, είτε ως αποτέλεσμα εργαλειοποίησης του στον βωμό των σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών παιχνιδιών από δημοτικές παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους.

Εν αρχή ήταν το νομοθέτημα της Κυβέρνησης όπου στην ουσία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την λαική ετυμηγορία όπως αυτή πρόεκυψε από τις εκλογές και μετέφερε μέρος σημαντικών αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με αποτέλεσμα την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσω της κατάργησης κατ’ ουσία της αρχής της πλειοψηφίας. Αποφάσεις ακόμα και για πολύ σημαντικά ζητήματα, λαμβάνονταν από την Διοίκηση κόντρα στην επιταγή των πολιτών όπως αυτή εκφράζονταν από το Δ.Σ., καθώς της αρκούσε ακόμα και μια ισχνή πλειοψηφία πέντε αιρετών εντός της Οικονομικής Επιτροπής.

Και αφού πέρασαν τρία χρόνια με το πραξικοπηματικό νομοθέτημα να έχει ακυρώσει τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, την λύση έδωσε το ΣτΕ όπου έκρινε παράνομη την όλη διαδικασία.

Ακολούθως την σκυτάλη πήραν  παρατάξεις και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπου με κύρια επιδίωξη την ναρκοθέτηση της λειτουργίας της Διοίκησης προέβησαν σε μια α λα καρτ διεκπεραίωση του ρόλου τους, εργαλειοποιώντας με την σειρά τους την πλειοψηφία που κατείχαν, ώστε η λήψη αποφάσεων για επίσης σημαντικά ζητήματα να μοιάζει αδύνατη ή ακόμα χειρότερα σε αρκετές περιπτώσεις να λαμβάνονται αποφάσεις κόντρα στο κοινό συμφέρον, με μόνο σκοπό να βγει στην ‘’σέντρα’’ η διοίκηση.

Σε όλα τα παραπάνω δε, αν προστεθεί και η αντισυμβατική συμπεριφορά και εικόνα δημοτικών συμβούλων (χρήση κινητών για λήψη βίντεο την ώρα των συνεδριάσεων, λεκτικές αντιπαραθέσεις με ορολογία καφενείου, δημοτικό σύμβουλο να σηκώνεται απ την θέση του και να κινείται απειλητικά προς συνάδελφο του κ.α.), τότε πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι ‘’το τερματίσαμε’’.

Φίλες και φίλοι η ολοκληρωτική απαξίωση του υπέρτατου αυτού οργάνου διοίκησης και ελέγχου, καθιστά πολύ σοβαρή θεσμική εκτροπή και η ευθύνη βαραίνει κάθε εμπλεκόμενο. Η ανάγκη αποκατάστασης του ρόλου του είναι παραπάνω από έκδηλη και απαιτείται να γίνει με μια εκ νέου εγκαθίδρυση του θεσμού, που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει τον ρόλο του ως αυτός απορρέει από την λαϊκή εντολή και το Σύνταγμα της χώρας.

Είμαστε εδώ και θα παρέμβουμε.

Γιάννης Τζέλης

Υποψήφιος Δήμαρχος

Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

 

ΠΗΓΗhttps://www.filadelfeianews.gr/