Γιάννης Τζέλης: “Είσαι σίγουρος?? … Please Confirm”.

106

 

Με ερώτηση ασφαλείας ως προς την αρχική επιλογή φαντάζουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σαν ένα Confirmation of Selection όπως αυτό που απαιτείται σε διαδικτυακή αγορά ή τραπεζική συναλλαγή. Η μόνη διαφορά μεταξύ της διαδικτυακής πληρωμής και της κάλπης, είναι ότι στην πρώτη το ποσό είναι εξαρχής εμφανές και η επιβεβαίωση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, ενώ στην δεύτερη το τίμημα της επιλογής θα το μάθεις εκ των υστέρων. Ίσως λοιπόν η κάλπη γνωρίζει κάτι παραπάνω για αυτό το εκ των υστέρων τίμημα και έρχεται σαν ενός είδους κάρμα να σε ρωτήσει: ‘’Είσαι σίγουρος?? Please Confirm’’.
 
Ως προς το αποτέλεσμα της 21ης Μάη, αδιαμφισβήτητη η νίκη Μητσοτάκη την οποία θα χαρακτήριζα ‘’τρομακτική’’ υπό την έννοια του πως μπορεί να την διαχειριστεί την επομένη μέρα σε σχέση με την εξουσιοδότηση που του δίνει αυτό το αποτέλεσμα για την λήψη μέτρων, νομοθετημάτων, και άλλων πρακτικών ως προς την άσκηση εξουσίας.
 
Για τον Σύριζα τώρα που είναι ο μεγάλος χαμένος δεν θέλω πω κάτι για τα αίτια της ήττας μιας και όλοι, εχθροί και φίλοι, δικοί του και ξένοι, σ αυτό αναφέρονται. Η αίσθηση που έχω εγώ είναι ότι στις εκλογές του 2019 η ευκαιρία χτύπησε την πόρτα του Σύριζα αλλά οι από μέσα είχαν άλλες ασχολίες και δεν την άκουσαν. Παρέμεινε όμως εκεί και ξαναχτύπησε και το 2023 με εκκωφαντικό αυτή την φορά χτύπημα. Μένει να δούμε αν θα της ανοίξουν γιατί αυτή την φορά δεν θα περιμένει για πολύ. Για κάνα μήνα και αν….
 
Κλείνοντας τα των εκλογών να αναφέρω, να ξαναθυμίσω θα έλεγα μιας και όλοι το γνωρίζουμε, ένα αντικειμενικό στοιχείο. Στις δημοκρατίες η πλειοψηφία των συμμετεχόντων καθορίζει το αποτέλεσμα ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την επιλογή. Βασικό μέλημα όσων είμαστε στην πλευρά των διαφωνούντων με τους πολλούς, δεν πρέπει να είναι ο λιθοβολισμός των απέναντι, αλλά τι κάναμε λάθος και δεν βρίσκονται στην πλευρά μας.
 
Πέρα απ όλα τα παραπάνω που αποτελούν προσωπικές απόψεις και σχετίζονται με τις πρόσφατες και τις επικείμενες εκλογές, υπάρχουν, η καθημερινότητα που βιώνει ο κόσμος και η κοινωνία με τα προβλήματα της, που είναι εδώ χρήζουν λύσεων και δεν μπαίνουν σε αναστολή. Ο αγώνας για τα ζητήματα αυτά είναι διαρκής και πρέπει να δοθεί σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα πεδία, σε όλους τους χώρους, με κυριότερο αυτόν της αυτοδιοίκησης που βρίσκεται ως θεσμός εγγύτερα σε κάθε πολίτη και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις δυσκολίες κάθε ανθρώπου καλύτερα από κάθε άλλη βαθμίδα διοίκησης.
 
Είμαστε ως ‘’Κοινωνίας Βήμα’’ στις επάλξεις και θα παλέψουμε!