Αναγκαία πλέον η αλλαγή πολιτικού προσωπικού στο Δήμο.

106

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας. Τα προβλήματα δεν προέκυψαν τώρα αλλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους από την αρχή της θητείας της σημερινής διοίκησης. Είναι προφανές ότι το προεκλογικό κλίμα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023, που έχει αρχίσει, επηρεάζει όλο και περισσότερο την λειτουργία του ανώτερου οργάνου διοίκησης του Δήμου. 

Την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρει η διοίκηση Γ. Βούρου η οποία εκμεταλλευόμενη τις αντισυνταγματικές, όπως κρίθηκαν από το ΣτΕ, ρυθμίσεις Βορίδη τόσο στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στην πλειοψηφική συγκρότηση αυτής διοίκησε τον Δήμο επί 3,5 χρόνια σχεδόν αγνοώντας τις πλειοψηφικές απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο σημειωτέον είναι συγκροτημένο με απλή αναλογική.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις και ανακατατάξεις δημοτικών συμβούλων καθώς και η δημιουργία νέων συνδυασμών συνθέτουν την σημερινή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αντιπαράθεση, που το τελευταίο διάστημα εκφράζεται από απουσίες της αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτων συμβούλων από τις συνεδριάσεις με συνέπεια την ματαίωση αυτών.

Οι συνεδριάσεις της 6ης και 7ης Μαρτίου ματαιώθηκαν λόγω ελλείψεως απαρτίας, ενώ η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια της 8ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με παρόντα 11 από τα 33 μέλη του ΔΣ, όπως προβλέπει ο νόμος με θέμα μάλιστα την έγκριση του προϋπολογισμού!

Η συνεδρίαση τη; 26ης Απριλίου ματαιώθηκε μια που παρόντα ήταν μόνο 10 από τα 33 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 2023 αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Βούρου. Στα θέματα ήταν μεταξύ άλλων η τροποποίηση του προϋπολογισμού , απαραίτητου εργαλείου για την διοίκηση του Δήμου αλλά και αιτήματα των εργαζομένων που έχουν οικονομικό κόστος και για τα οποία δεν είχαν συνταχθεί οι σχετικές εισηγήσεις. Ωστόσο σύντομα θα φανεί αν τα προβλήματα αυτά έχουν μόνο τυπικό χαρακτήρα και δεν υποκρύπτουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Δήμο που δημιουργήθηκαν από την παρούσα διοίκηση.

Αυτή η κατάσταση βάζει προ των ευθυνών τους το σύνολο των δημοτικών συμβούλων,  των παρατάξεων που εκπροσωπούνται σε αυτό, τυπικά ή άτυπα δεν έχει και τόση σημασία, διότι η λύση των προβλημάτων των κατοίκων δεν μπορεί να εμπλέκεται στους πολιτικούς τακτικισμούς και τις εκλογικές επιθυμίες των επικεφαλής. 

Είναι προφανές ότι η πολύχρονη παρουσία ορισμένων συμπολιτών στο δημοτικό συμβούλιο αντί να αποτελεί πλεονέκτημα για το ίδιο έχει καταστεί μειονέκτημα, το οποίο επιδρά αρνητικά και συμβάλει  στην άσχημη σημερινή κατάσταση. καθιστώντας  την ανανέωση  αναγκαία συνθήκη. Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα εδώ και 20 χρόνια να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διοίκηση του δήμου.

Τόσο η αρνητική εικόνα της διοίκησης Βούρου όσο και οι διαρκείς μετατοπίσεις δημοτικών συμβούλων  που στην ουσία έχουν  στόχο την ανακύκλωση τους και την παραμονή τους με κάθε τρόπο στο πολιτικό σκηνικό,  έχουν κουράσει τους πολίτες και πολλοί θεωρούν πλέον την αλλαγή προσώπων ως αναγκαίο πλέον γεγονός.

Ο Οκτώβριος θα αποτυπώσει τις πραγματικές προθέσεις και επιλογές των πολιτών.