Επιστρέφει ο Βορίδης αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στις Επιτροπές, με το πρόσχημα αδυναμίας λήψης απόφασης

Η τροπολογία ενισχύει το ρόλο των Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας ζωής) ιδιαίτερα σε ζητήματα διαχείρισης κονδυλίων ΕΣ{Α - Ταμείου ανασυγκρότησης , συμβάσεων ΣΔΙΤ, σύναψης δανείων και λήψης λοιπών κανονιστικών αποφάσεων.

36

 

 

Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή προβλέπεται ότι για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ, εάν μετά από δύο συνεδριάσεις των δημοτικών ή των περιφερειακών συμβουλίων διαπιστώνεται αδυναμία λήψης απόφασης για ένα θέμα, λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, το θέμα παραπέμπεται για συζήτηση και λήψη απόφασης στην οικονομική επιτροπή ή την επιτροπή ποιότητας ζωής ανάλογα με το αντικείμενο του θέματος.

Τα παραπάνω προβλέπει ρύθμιση (άρθρο 11), η οποία περιλαμβάνεται σε Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με τον ν. 5013/2023 (Α΄ 12) και σε συμμόρφωση με την υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατέθηκε εκ νέου α) στα δημοτικά συμβούλια η μεγάλη πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και β) στα περιφερειακά συμβούλια πλειάδα κρίσιμων αρμοδιοτήτων των οικονομικών επιτροπών των περιφερειών. Τωρα με το πρόσχημα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων η αρμοδιότητα επιστρέφει στις επιτροπές.