Μόνιμο καθεστώς η τηλεδιάσκεψη για το Δημοτικό Συμβούλιο

Με την επέκταση του μέτρου της τηλεδιάσκεψης, το οποίο εφαρμόσθηκε σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα συνάθροισης λόγω covid-19, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τίθεται σε αμφιβολία ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων και περιορίζεται εν μέρει η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές κατά περίπτωση.

60

Με το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στην βουλή με το τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» προβλέπονται και οι τρεις μορφές συνεδρίασης των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Άρθρο 11
Τρόπος συνεδρίασης δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 67 και παρ. 1 άρθρου 167 ν. 3852/2010

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο, β) προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
    «1. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια, εκτός αν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών του, η οποία αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
    Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να διεξάγεται ή α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη ή με μικτό τρόπο επιτρέπεται μόνο μία (1) φορά τον μήνα.».

Στις μεταβατικές διατάξεις του  νομοσχεδίου, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, ο Μ. Βορίδης προβλέπεται αναδρομική νομιμοποίηση των εξ αποστάσεως συνεδριάσεων από την 24η Μαρτίου 2023, ημέρα που με Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα των κοινωνικών συναθροίσεων για την προστασία από τον κορωνοΐο! Ως εκ τούτου, όσες συνεδριάσεις δημοτικών/ περιφερειακών συμβουλίων πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό σύστημα συνεδρίασης κρίνονται ως «νόμιμες».