Γιούλα Χρυσοβέργη: Εκδρομή ή αλλιώς ταξίδι πίσω στον χρόνο, με την Ανέμη

121

Είναι οι άνθρωποι της, η Χαρά, η Δέσποινα, ο Χάρης κ.α. που δίνουν κώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν αρχινίσει!! Ταξιδέψαμε στην Χαιρώνεια και στον Ορχομενό ακολουθώντας τα βήματα του Πλούταρχου, “βλέποντας” τον Φίλιππο τον Μακεδόνα και τον σχεδόν έφηβο Αλέξανδρο, να νικούν Αθηναίους, Βοιωτούς και συμμάχους, τον περίφημο Ιερό Λόχο, στην μάχη που άλλαξε την ισχύουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
 
Μυρίσαμε την άνοιξη στην πεδιάδα της Κωπαΐδας, περάσαμε από τις πηγές των Χαρίτων στον Μέλανα ποταμό και περπατήσαμε στο πεστροφοτροφείο παραγωγής καπνιστής πέστροφας. Το μουσείο της Χαιρώνειας, ο τάφος του Μινύα βασιλιά του Ορχομενού, τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου όπου γίνονταν οι μουσικοί αγώνες προς τιμήν των τριών Χαρίτων, τα “Χαριτήσια”, αλλά και προς τιμή του Διονύσου και του Δία, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Σκριπους με ένα κατακόρυφο ηλιακό ρολόι ίσως το ωραιότερο από όλα τα βυζαντινά ηλιακά ρολόγια στην Ελλάδα, είναι εικόνες που πήραμε μαζί μας και κλειδώσαμε στην μνήμη μας.
 
Μα και οι άνθρωποι. Μια παρέα που ανοίγεται, μοιράζεται γνώσεις αλλά και καλούδια, και υπόσχεται να φτιάχνει τέτοιες όμορφες μέρες ώστε να νιώθουν όλοι την αγάπη της ομάδας, την αλληλεγγύη της ανθρώπινης αλυσίδας από τον νεότερο στον μεγαλύτερο.
 
Γιούλα Χρυσοβέργη
Μέλος του Συλλόγου Ανέμη