Η κοροϊδία συνεχίζεται , στα 667 ευρώ καθαρά ο κατώτατος μισθός

41

Πυρά από όλη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε, προσβλέποντας σε πρόσκαιρα κέρδη εν όψει εκλογών και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτή η πενιχρή αύξηση στα 780 μικτά (667 καθαρά) δεν μπορεί επ’ ουδενί να αναπληρώσει τις απώλειες μηνών από τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα που τρέχει με πάνω από 15% . Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι 34,84 ευρώ, από 31,85 ευρώ που είναι έως τώρα.

Πρόκειται για αύξηση 9,4% που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να δίνει επιπλέον στοιχεία, σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά.

Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  «Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό». 

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι μόνη λύση είναι η επιστροφή στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών ανά έτος. Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, είπε: «Εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό» σημειώνοντας ότι στο εξής αυτός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς».

Το ΜέΡΑ25 «απορρίπτει αυτή την “πολιτική της λιμοκτονίας” και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά».