Τραγωδία σε Τουρκία και Συρία από σεισμό 7,9 βαθμών

Απίστευτη τραγωδία με περισσότερους από 350 νεκρούς τα ξημερώματα από διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 4 ξημερώματα, στην περιοχή του Γκαζαντιέπ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

31

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς με τον βαρύτερο φόρο αίματος να πληρώνει η Συρία με τουλάχιστον 280 ανθρώπινες απώλειες και 630 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό. Τουλάχιστον 76 σκοτώθηκαν στην Τουρκία, όπου τραυματίστηκαν άλλοι 440.

«76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς» ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, AFAD.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και ο δεύτερος 6,7 ενώ αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια σε 7,9 και 7,4. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο τελευταίος είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Και οι δύο έγιναν στην επαρχία Καχρανμαρμαράς της νοτιανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στις δύο χώρες να ξυπνούν και να βγαίνουν στο δρόμο πανικόβλητοι, παρά τη βροχή και το χιόνι.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου ανακοίνωσε  ότι η δόνηση είχε μέγεθος ροπής Μw=7.8 και έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του: σε Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρο.