Καίτη Παπανίκα: Όπου και να ταξίδευσα σαν την Φιλαδέλφεια και τους Φιλαδελφειώτες δεν βρήκα πουθενά

890

Το πρώτο σκηνικό της, ήταν τα ντουλάπια της κουζίνας, το υπνοδωμάτιό της και ο κήπος της. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε άμεση επαφή με τη γειτονιά και τη φύση. Όταν ήταν πιτσιρίκα, στην πλατεία της Φιλαδέλφειας, η ποιήτρια Μπιάνκα Ρωμαίου την άκουσε να απαγγέλλει τη Λήθη του Μαβίλη και της είπε: Απαγγέλλοντας παίζεις. Γι΄αυτό πρέπει να γίνεις ηθοποιός.

Η Καίτη (Αικατερίνη) Παπανίκα γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής στις 14 Ιουνίου 1942 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με σπουδαίους δασκάλους, όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Δημήτρη Μυράτ και τον Αλέξη Σολωμό. Σπούδασε επίσης κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και μαθήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, όπου και βραβεύτηκε.

Θέατρο και Κινηματογράφος

Από το 1964 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε τόσο στην πρόζα όσο και στην επιθεώρηση. Πρώτο έργο της «Το υπόγειο της Λέλας» του Βασίλη Ιμπροχώρη. Κι από το… υπόγειο, βρέθηκε στο ρετιρέ, συμπρωταγωνίστρια του Μάνου Κατράκη στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη. Η μία συνεργασία έφερε την άλλη, ώσπου στο μιούζικαλ 12 μήνες καλοκαίρι, η Καίτη Παπανίκα κάνει τη μεγάλη επιτυχία και το όνομά της μπαίνει πλέον σε θιασαρχικά σχήματα. Οι επιλογές της, την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο, αλλά και στους συναδέλφους της. Όλοι την ξεχωρίζουν για το ήθος της και την καλοσύνη της.

Η καριέρα της στον κινηματογράφο ένα χρόνο νωρίτερα με το πολεμικό δράμα του Θάνου Σαντά «Μας κρύβουν τον ήλιο» και συνεχίστηκε με ταινίες όπως «Ο πρόσφυγας», «Η αρχόντισσα του λιμανιού», «Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης», «Ένας άνδρας με συνείδηση», «Για μια χούφτα τουρίστριες» και «Πολύ αργά για δάκρυα».

Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη 1968

Στο κινηματογράφο έπαιξε σε περισσότερες από πενήντα ταινίες, με πιο χαρακτηριστικές την κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968),   όπου ο ρόλος της Γαλλίδας Ρενέ, θα την χαράζει για πάντα στις σινεφίλ συνειδήσεις. Τη σεζόν 1968-1969 προβάλλεται η ταινία «Στα σύνορα της προδοσίας» που κόβει 710.994 εισιτήρια, έρχεται δεύτερη στις εισπράξεις ανάμεσα σε 108 ταινίες. Άλλες ταινίες που κάνουν εμπορική επιτυχία και η Καίτη Παπανίκα διακρίνεται, είναι οι: Παύλος Μελάς (πρώτη σε εισιτήρια τη σεζόν 1973-74), Για μια χούφτα τουρίστριες, Η ζαβολιάρα, Ο αετός των σκλαβωμένων, Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής κ.α.

Με την αναβίωση του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ’80, η Καίτη Παπανίκα είναι στις επιλογές των κινηματογραφιστών και συμμετέχει σε κωμωδίες, που έχουν αγαπηθεί και θεωρούνται καλτ στο είδος τους: Ο τελευταίος άντρας, Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ, Μια παπαδιά στα μπουζούκια, Το ξένο είναι πιο γλυκό κ.α.

Θα περάσει και από τις βιντεοταινίες που είναι η μόδα της εποχής, ώσπου, το 1991, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, την επιλέγει για να πρωταγωνιστήσει στη μεταφορά του βιβλίου της Γιοβάννας “Άντε γεια” στο σινεμά. Η νέα γενιά θεατών, γνωρίζει στη μεγάλη οθόνη την Καίτη Παπανίκα μαζί με τα νέα ταλέντα της ταινίας και γοητεύεται με την ερμηνεία της. Θα τιμηθεί με το Α’ Κρατικό Βραβείο Γυναικείου Ρόλου.

Από την ταινία ‘Άντε γεια” 1991

Στο σινεμά, θα παίζει και στην Τεστοτερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου το 2004, ενώ η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση, είναι το 2008, στο θρίλερ Κάτω από το μακιγιάζ σου.

Κάτω από το μακιγιάζ σου (2009)

 Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε με τον Θόδωρο Κατσαδράμη στη σειρά «Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι» (1973), ενώ διακρίθηκε σε ρόλους σε σειρές της κρατικής («Εν τούτω νίκα», «Ο Πατούχας», «Όταν ήμουν δάσκαλος» κ.ά.) και της ιδιωτικής τηλεόρασης («Λάμψη», «Ανατολικός Άνεμος», «Ψίθυροι Καρδιάς» κ.ά).

Η Καίτη Παπανίκα δίδαξε στη δραματική σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου. Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμο Μέλος της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών (Μενιδίου).

Η διαφήμιση και περιοδικά

Η μεγάλη της αναγνωρισιμότητα στην εποχή της οδήγησε τα περιοδικά να κάνουν πολλά εξώφυλλα αλλά επιχειρήσεις να συνεργαστούν μαζί της για την προώθηση των προϊόντων τους.

Απόφαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Η ηθοποιός, η οποία ξεχωρίζει για το ήθος της, την καλοσύνη και τις προοδευτικές ιδέες της, πήρε την απόφαση να προσφέρει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι το 2014.

Ως αντιπρόεδρος στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, έριξε στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη πρόταση: να δίνει τον μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (600 ευρώ) σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν.

Η Καίτη Παπανίκα έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 74 χρονών, χτυπημένη από τον καρκίνο. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σε μοναστήρι της Βαρυμπόμπης σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η Καίτη Παπανίκα ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό  Θοδωρή Κατσαδράμη και απέκτησε ένα γιό τον Δημήτρη.

Νέα Φιλαδέλφεια 1985, σε τηλεοπτικό αφιέρωμα – ντοκουμέντο ο αείμνηστος Δήμαρχος Σάββας Σταματιάδης (1914 – 1999) μιλά στην κάμερα της εκπομπής “Παλιά Γειτονιά” της ΕΡΤ. Οι μεγάλοι Φιλαδελφειώτες ηθοποιοί, ο Σταύρος Ξενίδης (1923 – 2008) και η Καίτη Παπανίκα (1942-2017), μας ξεναγούν στην ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο βίντεο μιλούν για την πόλη οι Τάσος Αθανασιάδης, Μανώλης Μακρής, Αριστείδης Καμάρας. Για τα γυρίσματα της εκπομπής χρησιμοποιήθηκε αρχείο της εφημερίδας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ” του Γιώργου Κακάτσου, το βίντεο ψηφιοποιήθηκε από τον πρόωρα χαμένο Βασίλη Βέττο (Fx-news.gr) μετά από προσφορά του Σπύρου Γραμμένου.

Η ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ”ΠΟΛΙΤΙΚΑ”ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΝΤΟΝΗ

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από: