Τι ψήφισαν στη Ν. Φιλαδέλφεια Ν. Χαλκηδόνα στο δημοψήφισμα του 1974 για το πολίτευμα

Μετά τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, ο ελληνικός λαός καλούνταν να αποφασίσει για τη μορφή του πολιτεύματος και την τύχη της μοναρχίας.

134

 

Κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, ως απλός ιδιώτης, θα ταφεί ο έκπτωτος τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β΄που απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Η απόφαση ελήφθη σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1974 έλυσε δια παντός το πολιτειακό ζήτημα που ταλάνιζε την Ελλάδα επί ολόκληρες δεκαετίες και είχε διχάσει κατ’ επανάληψιν τους Έλληνες ιδιαίτερα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αλλά και την δεκαετία του 1960. Η επιλογή της Αβασίλευτης Δημοκρατίας είχε λάβει πανελλαδικά το ποσοστό του 69%.

Στους δήμους της Ν Φιλαδέλφειας και Ν Χαλκηδόνας είχαν ψηφίσει 13.732 με την Αβασίλευτη Δημοκρατία να λαμβάνει 11.306 και ποσοστό σχεδόν 83%, αισθητά μεγαλύτερο από το πανελλαδικό.