Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός 2023 σε συνθήκες ασφυξίας, αύριο στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου

19

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η υποβολή στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας του σχεδίου του τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων και του προϋπολογισμού για το 2023, που είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της παρούσης διοίκησης του Γιάννη Βούρου. 

Το 2023 είναι προεκλογική χρονιά και τα έργα που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα αλλά και την έκβαση των εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Είναι σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός για τον ισοσκελισμό του θα συναντήσει πιέσεις τόσο από την ελλειπή  κυβερνητική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ, όσο και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τον οποίον, σημειωτέον, κατέθεσε η παρούσα διοίκηση του Γ. Βούρου και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 10 υπέρ και 7 κατά, λόγω απουσίας και αποχής μεγάλου αριθμού δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου που εγκρίθηκε ελλειμματικός προϋπολογισμός ανταποδοτικών, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών,  φέρουν δε ευθύνη τόσο αυτοί που τον συνέταξαν και ψηφίσαν, όσο και αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που απουσίαζαν ή απείχαν, λαμβανομένου υπόψη ότι γνώριζαν την πρόταση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με 120 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι το αυξημένο κόστος ενέργειας και υλικών έπεσε στο καλάθι των αχρήστων μια που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023, που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει επιχορήγηση στους ΟΤΑ 5 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα είχαν προβλεφθεί το 2022.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε μια κατά πλειοψηφία απόφαση, υποστηριζόμενη μόνο από την κυβερνητική παράταξη. Άγνωστη παραμένει η άποψη του δημάρχου Γιάννη Βούρου μια που η παράταξη του Γιάννη Λυμπέρη (ΠΑΣΟΚ) καταψήφισε την απόφαση της ΚΕΔΕ. 

Στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται με ενός έτους καθυστέρηση ο ισολογισμός του Δήμου για το 2020. Η πρόσκληση της συνεδρίασης έχει ως εξής:

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Προς  Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

KOIN.: Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας

Σας παρακαλούμε όπως προσέλθετε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/10, όπως ισχύει, την 1η του μηνός Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 π.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα (Δεκελείας 97-3ος όροφος) σε τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για συζήτηση και λήψη απόφασης στα κατωτέρω θέματα:

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  1. Κατάρτιση προσχεδίου Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων του Δήμου οικ. έτους 2023.
  2. Προέλεγχος ισολογισμού Δήμου οικ. έτους 2020.
  3. Έγκριση παράτασης χρόνου περαίωσης του  έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ» (A.M.:76/2020).
  4. Εξουσιοδότηση δικηγόρων Δήμου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (υπόθεση ανακοπής Μ.Στάη κατά Ελλ.Δημοσίου).

Η παρούσα πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

                                                   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                          ΤΗΣ ΟΙΚ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

                                                            ΙΩΑΝΝΗΣ  ΒΟΥΡΟΣ