Θεόκτιστος Τζιραλίδης: Ο Φιλαδελφειώτης ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και η νίκη επί της Αυστριακής Βάκερ 91 χρόνια πριν!

Μια συγκινητική ανάρτηση και συνάμα μια κίνηση καταγραφής της ιστορίας του Θεόκτιστου Τζιραλίδη επιβεβαιώνει την συναισθηματική  σύνδεση των Φιλαδελφειωτών με την ΑΕΚ .

193

Η εγγονή του Θεόκτιστου Τζιραλίδη, Αγνή Γεωργούλα, έγραψε στο facebook ανήμερα των εγκαινίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ

Η πιο κατάλληλη στιγμή να γράψω για Σένα 💛🖤💛
Ο παππούς μου, ο Θεόκτιστος Τζιραλίδης,
ο πατέρας της μαμάς μου, της Μαρίκας, της Ζωής – που δεν γνώρισα ποτέ – με μπόλιασε με ΑΕΚ, μάλλον από όταν ήμουν έμβρυο ακόμη.
Αριστερό μπακ στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Δεκαετία του 1930.
Έζησε πάντα νέος και την έκανε νέος…
Τα “λεφτά”του, ήταν οι έρωτες, οι αγάπες, οι φιλίες, οι ανοιχτές πόρτες, τα κεράσματα.
Όλα αχαλίνωτα, ξέφρενα, υπερβολικά…Με το σπάνιο ταλέντο του ανθρώπου, που διαθέτει Λόγο και Τιμή.
Από την Πόλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, την δεύτερη πατρίδα μου, μετά την Κυψέλη.
Γειά σου Θεόκτιστε με τα Ωραία Σου
 

Ήταν 27 Δεκεμβρίου 1931 που η ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο Ακρόπολης συντρίβοντας την αυστριακή ομάδα Βάκερ με 4-2 από την οποία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν ηττηθεί. Λίγο νωρίτερα  την 8.11.31 η ΑΕΚ είχε κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης 5-3. το κύπελλο Ελλάδας, που ήταν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της, κερδίζοντας τον Άρη με 5-3 .

Στην ομάδα αυτή έπαιζε ο Φιλαδελφειώτης Θεοφίλακτος Τζιραλίδης πατέρας τριών κοριτσιών: την Θεοφανώ, την Μαρίκα* και την Ζωή με το πατρικό να βρίσκεται στην οδό Ραιδεστού (Σάββα Σταματιάδη σήμερα) και για τη συμμετοχή του στη νίκη επί της ΒΑΚΕΡ του είχε δοθεί σχετική πλακέτα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εγγονή του Αγνή Γεωργούλα. 

 
 
* Πρόκειται για την γνωστή ηθοποιό και ραδιοφωνική παραγωγό Μαρίκα Τζιραλίδου, η οποία εκτός των άλλων συνεργάσθηκε με τον Μάνο Χατζηδάκι στο Γ πρόγραμμα και τον Γιώργο Αρμένη στα τελευταία χρόνια της καριέρας της.