Το 12χρονο κορίτσι και οι 213 επίδοξοι βιαστές δίνουν περιεχόμενο στην σημερινή “Διεθνή μέρα νέων κοριτσιών”

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου υπήρξαν καταλυτικός παράγοντας για τη θέσπιση,, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011, της εν λόγω Διεθνούς ημέρας. Το πρόσφατο γεγονός στον Κολωνό με τον βιασμό 12χρονου κοριτσιού αλλά και η ύπαρξη 213 άλλων που έδειξαν "ενδιαφέρον" για το μικρό κορίτσι επιβεβαιώνει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της εργασιακής εκμετάλλευσης και της άσκησης σεξουαλικής βίας σε ανήλικα κορίτσια.

74

Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο η ιστορία του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό που έπεσε θύμα βιασμού, που αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία και  έρευνα από τα στελέχη του τμήματος ανηλίκων στα κινητά τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κατάστημα και τις κινήσεις του κατηγορουμένου. Όταν συγκέντρωσα όλα τα δεδομένα, υπέβαλαν την δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 53χρονου αλλά και ενός 43χρονου, που φέρεται ότι έναντι αμοιβής συνευρέθηκαν με τη δωδεκάχρονη.

Το προφίλ του 53χρονου «θεοσεβούμενο»

Ο 53χρονος είχε έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφανιζόταν ως ένα άτομο με κοινωνικοπολιτική δράση και υψηλές διασυνδέσεις, με πλήθος φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα αναρτημένες στο διαδίκτυο. 

Μέλος της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή του Κολωνού, διαφήμιζε συχνά την σχέση του με κορυφαία στελέχη. Το κόμμα του ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους.

Ο ίδιος έψαχνε τη λάμψη με επαφές που επιδίωκε στον χώρο του θεάματος. Φωτογραφιζόταν με γνωστούς ηθοποιούς για να περνάει το προφίλ του δημοφιλούς και φιλικού ανθρώπου.

Για να περνά την εικόνα ενός θεοσεβούμενου πολίτη με διακεκριμένο φιλανθρωπικό έργο, είχε γίνει επίτροπος του ιερού ναού της περιοχής. Ο ιερέας όμως τον έδιωξε όταν διαπίστωσε ότι ανέβασε σε κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με τον ίδιο σε λειτουργίες και θρησκευτικές τελετές.

Στο μήνυμά της η UNICF για την Διεθνή ημέρα αναφέρει μεταξύ άλλων

Το 2022, γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού (IDG), μετά από απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει δοθεί αυξημένη προσοχή σε ζητήματα που έχουν σημασία για τα κορίτσια από τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύ κοινό, και περισσότερες ευκαιρίες για τα κορίτσια να ακουστεί η φωνή τους στην παγκόσμια σκηνή.

Ωστόσο, οι επενδύσεις στα δικαιώματα των κοριτσιών παραμένουν περιορισμένες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μυριάδες προκλήσεις για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους. επιδεινώνεται από τις ταυτόχρονες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, του COVID-19 και των ανθρωπιστικών συγκρούσεων.

Τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις όσον αφορά την εκπαίδευσή τους, τη σωματική και ψυχική τους ευεξία και την προστασία που χρειάζονται για μια ζωή χωρίς βία. Τα κορίτσια με αναπηρίες αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση σε υποστήριξη και υπηρεσίες. Ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες επιβαρύνσεις για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και έχει εξαντλήσει σημαντικά κέρδη που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.