Ξέχασαν να συζητήσουν για τα ρέματα Κηφισού – Ποδονίφτη – Γιαμπουρλά, οι Πατούλης Βούρος στη συνάντησή τους

100

Από δελτία τύπου και φωτογραφίες γύρω από ένα γραφείο ή επιτόπου σε ένα πρόβλημα έχουμε χορτάσει. Ο χειμώνας πλησιάζει και πλημμυρικά φαινόμενα είναι ενδεχόμενο να επισκεφτούν την πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους, τις περιουσίες και τις υποδομές. Ας δούμε τη έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα με τον Ποδονίφτη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2022 αυτοψία στο ρέμα Ποδονίφτη.

Πατούλης – Βούρος στον Ποδονίφτη τον Ιανουάριο του 2022

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας ακολούθησαν τότε οι παρακάτω δηλώσεις:

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Πρέπει να οχυρώσουμε τις πόλεις μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και επαρκέστερο τρόπο τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σήμερα μαζί με τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας τον Γ. Βούρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Γ.  Δημόπουλο, βρεθήκαμε στον Ποδονίφτη προκειμένου να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη κατάσταση και να συνεργαστούμε προκειμένου να  διασφαλιστεί η επαρκής προετοιμασία και πρόληψη. Είναι γεγονός ότι έχουν διαπιστωθεί διαβρώσεις σε ορισμένα σημεία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης. Παράλληλα περιμένουμε την οριοθέτηση -διευθέτηση που την έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των πολιτών. Όπου χρειαστεί, θα στηρίξουμε τον δήμο στο σχέδιο ανάπλασης. Έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συνάδουν πλήρως με τις προτεραιότητές μας και τους στόχους μας».

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος ανέφερε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος συνεργάζονται στενά. Στο παρελθόν η πόλη μας βρέθηκε αντιμέτωπη με πλημμυρικά φαινόμενα. Βλέπουμε επίσης τον τελευταίο καιρό πως ο υδάτινος όγκος μπορεί να είναι πολλές φορές ανεξέλεγκτος, λόγω των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ. Δημόπουλο, προκειμένου να συνεννοηθούμε ως προς το τι αναλαμβάνει η Περιφέρεια και τι αναλαμβάνει ο Δήμος, για να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα που καταστρέφουν περιουσίες. Τα πρανή θα μπουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, μετά την οριοθέτηση των ρεμάτων, ειδικά εδώ στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας που έχουμε τον Κηφισό, τον Γιαμπουρλά και τον Ποδονίφτη».

Στην ενημέρωση που έκανε ο Δήμος για την συνάντηση της 6ης Οκτωβρίου 2022 με τον Περιφερειάρχη για τα ζητήματα της Ν Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας δεν αντάλλαξαν κουβέντα για τα ρέματα, όπως και για άλλα προβλήματα, και τι έκαναν αυτούς τους τελευταίους δέκα (10) μήνες που πέρασαν από την αυτοψία στον Ποδονίφτη; Ορισμένα θέματα που συζητήθηκαν δεν έχουν καν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ενώ σε άλλα δίδεται εσφαλμένη εικόνα για την πρόοδο των εργασιών.

Καμία συζήτηση για την αντιπλημμυρική μελέτη της Περιφέρειας για τον Κηφισό για την οποία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και την διευθέτηση του Γιαμπουρλά και τις ζώνες πρασίνου μετά την ολοκλήρωση της υπογειοποίησης τμήματος της Π. Κωνσταντίνου. 

Στην εν λόγω πρόσφατη συνάντηση τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν έξι:
  • Η Χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής του νέου σύγχρονου πολυχώρου – ΚΑΠΗ στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας επί της Λ. Δεκελείας.
  • Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης ανοιχτών αθλητικών χώρων σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.
  • Η χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας εγκαταστάσεων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Η Δημοτική μας Αρχή έχει σχεδιάσει να τοποθετήσει βυθιζόμενους κάδους αντικαθιστώντας τους συμβατικούς (πράσινους, μπλε, καφέ) σε 40 σημεία της πόλης (με χωρητικότητα 5000 – 6000 lt, όταν ο μεγαλύτερος συμβατικός κάδος έχει χωρητικότητα 660 -1100 lt).
  • Η δημιουργία – διαμόρφωση του νέου ασφαλούς κυκλοφοριακού κόμβου στην συμβολή των οδών Σοφούλη, Πίνδου και Φιλαδελφείας (Ι. Ν. Κοσμά Αιτωλού Ν.Φ.).
  • Σε φάση υλοποίησης με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης βρίσκεται το έργο της επισκευής της γέφυρας στην Οδό Βρυούλων επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Η αναγκαιότητα επίσπευσης των απαιτούμενων ενεργειών από τον ανάδοχο και την Περιφέρεια, για την έναρξη των εργασιών και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου της αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της συνοικίας της Αγ. Μαρίνας (συλλεκτήρας Σ7).