Σε ελλειμματικό περιβάλλον καλείται ο Δήμος να συντάξει προϋπολογισμό για το 2023 (σχετικές οδηγίες)

38

Δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών οι οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών και των ΟΤΑ για το 2023. Οπως αναφέρουν οι οδηγίες η γενική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και ο συντονισμός και η εποπτεία των οικονομικών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας πρέπει να συντάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 και να το θέσει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναμένεται με ενδιαφέρον η προσέγγιση στα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα τόσο από τη διοίκηση Γ. Βούρου όσο και από την Αντιπολίτευση, τα οποία πηγάζουν από την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και τις διαχειριστικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου.

Ωστόσο σημειώνεται ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν.  Χαλκηδόνας για την πορεία των εσόδων και εξόδων και της επίπτωσης της ενεργειακής κρίσης στους διάφορους λογαριασμούς δαπανών μέχρι τώρα αλλά και μέχρι τέλους του έτους (π.χ. ανταποδοτικά τέλη φωτισμού, θέρμανση σχολείων και κτιρίων, κίνηση οχημάτων).

Ο ελλειμματικός ο προϋπολογισμός ΟΤΑ για το 2023 κατά 246 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή η Κυβέρνηση  αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σύνταξης αναπτυξιακών προϋπολογισμών από τους Δήμους παρά το ότι οι ΚΑΠ εμφανίζονται αυξημένοι κατά 120 εκατ. ευρώ. Στην σελίδα 34 του “Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2023”  περιγράφεται η ελλειμματική χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των ΟΤΑ:

“Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)
Το ισοζύγιο κατά ESA του υποτομέα των ΟΤΑ, για το έτος 2022, αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 307 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ έτους 2022. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ισοζυγίου προς το δυσμενέστερο οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων γενικότερα, παρά τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ. Για αυτό το σκοπό από το 2023, αυξάνονται μόνιμα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.”

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓ ΟΤΑ 2023