Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν, μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί – Κύμα συμπαράστασης

Mahsa Amini: Το όνομα που ένωσε τις γυναίκες του κόσμου - Στους δρόμους οι πολίτες στο Ιράν για 6η μέρα - Εκτός ελέγχου η κατάσταση με 31 νεκρούς και τραυματίες

35

 

Γυναίκα κόβει την κοτσίδα της σε ένδειξη συμπαράστασης στις Ιρανές έξω από το προξενείο του θεοκρατικού καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη.

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τις μαντίλες τους

Οι γυναίκες του Ιράν από άκρη σε άκρη έχουν ξεσηκωθεί, καίνε περιπολικά, τις χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους. Εκατοντάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γυναίκες να αφαιρούν από τα κεφάλια τους τις μαντίλες – χιτζάμπ – που υποχρεούνται να φορούν για να καλύπτουν τα μαλλιά τους, να τις στροβιλίζουν από πάνω τους και να ψέλνουν. Άλλες τις καίνε ή κόβουν τούφες από τα μαλλιά τους. Ένα έργο της Edith Dekyndt από το 2014 αποκτά νέα ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν. Πρόκειται για μία σημαία φτιαγμένη από κομμένα μαλλιά που ίσως σηματοδοτήσει μία γυναικεία επανάσταση που δεν θα περιοριστεί στην Τεχεράνη, ούτε καν στη χώρα.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το απόγευμα της Δευτέρας, και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης.

 

ΠΗΓΗΕΘΝΟΣ