Καλή δύναμη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τι αλλαγές φέρνει από αύριο το “πρώτο κουδούνι”

Αύριο (12/9), ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζει η νέα σχολική χρονιά για τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Στο Δήμο μας το κουδούνι θα ηχήσει για πρώτη φορά στο νέο κτίριο του 3ου Λυκείου για τον καθιερωμένο αγιασμό. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς τόσο για την ετοιμότητα των σχολείων, σε μερικά εκ των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης, όσο και για το ενεργειακό κόστος θέρμανσης για τον χειμώνα που έρχεται.

29

Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από την Τρίτη 13/9 ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Σημειώνεται, ότι στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Φέτος θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Επίσης, όσο αφορά την Covid-19, καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα,  σε  τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Για τα ζητήματα κόστους λειτουργίας και τις ανησυχίες που υπάρχουν είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ότι δεν πρόκειται να βγει η εξίσωση ούτε στα σχολεία. Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτησε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση.

“Όμως, τόνισε, αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας.
Με χαρά προ ολίγου ενημερώθηκα από την Υπ. Παιδείας ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το Υπ. Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο.
Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των Δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πρέπει να καλυφθεί κεντρικά”, κατέληξε.