Ο ΕΦΚΑ ανακόπτει τις αποζημιώσεις των απολυμένων της Renault ( MAVA A.E.) – Στη Βουλή έθεσε το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

32

Πολλοί συντοπίτες μας μεταξύ των 63 πρώην εργαζόμενων της Renault στην Ελλάδα ( Mava A.Ε.) με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις που νόμιμα δικαιούνται λόγω χρεοκοπίας και αιφνίδιας απόλυσής τους από την εταιρία το 2008. 

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τελεσίδικα τους εργαζόμενους από το 2009 και ενώ η εν λόγω εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση από τον Σεπτέμβριο του 2008 και έχουν εκπληστηριαστεί περιουσιακά της στοιχεία, με πρόσφατο τον πλειστηριασμό το 2021 του ακινήτου της, μέχρι στιγμής καλύπτονται οι οφειλές της στο δημόσιο (Φ.Π.Α., ΕΦΚΑ κλπ), αλλά δεν έχουν ακόμα καλυφθεί οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της. 

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνουν σε συνεχείς ανακοπές κατά των αποζημιώσεων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της Mava , οικογενειάρχες οι περισσότεροι, δεν ήταν νέοι όταν απολύθηκαν αφού για χρόνια είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην εταιρία. Πολλοί εξ´αυτών έμειναν άνεργοι και λόγω ηλικίας δυσκολεύτηκαν να βρουν νέα εργασία. Από προσωπικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι δυσκολεύτηκαν ακόμη και να συνταξιοδοτηθούν . Εκτός λοιπόν από το μαρτύριο της επιβίωσης ,ειδικά τα χρόνια των μνημονίων,  βρίσκονται και πάλι στα όρια της εξαθλίωσης με το ελληνικό δημόσιο να ανακόπτει τις νόμιμες και κατοχυρωμένες αποζημιώσεις τους μετά από 14 χρόνια, αγωνίας, ταλαιπωρίας και δικαστικών αγώνων. 

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια λόγω της νέας αίτησης ανακοπής κατά των αποζημιώσεων των εργαζομένων,η οποία θα εκδικαστεί στις 25/10/22. Με αφορμή την καταφανή και άδικη αντιμετώπιση των 63 αυτών συνανθρώπων μας, κατατέθηκε σχετική ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή υπό την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με θέμα την παρέμβαση των εμπλεκομένων Υπουργών υπέρ των εργαζομένων και κατά των ανακοπών του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι.