Εγκαίνια Εθνικής Οδού πρίν 60 χρόνια στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας 29 Αυγούστου 1962 (video)

414

 

Ελάχιστοι Φιλαδελφειώτες θα θυμούνται την πόλη χωρίς την Εθνική Οδό στα δυτικά της, πολλοί θα είναι αυτοί που έζησαν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε στην καθημερινή τους ζωή. Κατά μήκος της νέας οδού οικοδομήθηκαν Εργατικές Κατοικίες (2ο συγκρότημα) και αναπτύχθηκε η συνοικία των απομάχων.  Ποιος δεν θυμάται τα φανάρια στον κόμβο της ΡΕΝΟ και τις “κόντρες” στην γέφυρα της οδού Βρυούλων , η οποία δυστυχώς εισήγαγε στο κέντρο της πόλης διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων και συνετέλεσε στην καταστροφή της κυκλικής πλατείας Πατριάρχου.

Το συγκρότημα χτίστηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το 1962-63, και αποτελείται από δύο ανεξάρτητους οικισμούς κατά μήκος της Εθνικής Οδού I. Ο ένας περιλαμβάνει 272 κατοικίες και ο άλλος 240.

 

 

Εγκαίνια της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή 60 χρόνια πριν. Πηγή Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Περίληψη θέματος

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιείται στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει επίσημα τη λειτουργία της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και την παραδίδει στην κυκλοφορία.

Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιείται στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει επίσημα τη λειτουργία της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και την παραδίδει στην κυκλοφορία. Στην τελετή των εγκαινίων παρίστανται επίσης ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας, ο Υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Ακολουθεί περιήγηση σε τμήματα της νέας εθνικής οδού.

Τοποθεσίες

Ελλάδα Νέα Φιλαδέλφεια Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 29/8/1963, σελ. 5, και 30/8/1962, σελ. 7.

Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόμος 5, σελ. 444-446.

Τεκμήριο D3687 _ Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο