Σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας στην γέφυρα της οδού Πίνδου με Εθνική Οδό

Η διαπίστωση των προβλημάτων έγινε την περίοδο που την πόλη μας έπληξε η κακοκαιρία "Μπάλλος" και εκτιμήθηκε η ανάγκη για άμεση παρέμβαση αποκατάστασης των, ωστόσο 8 μήνες πέρασαν χωρίς έργο και η σύμβαση λήγει 15 Οκτωβρίου 2022, με τα έντονα πρωτοβρόχια να έχουν αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του dekeleias.gr έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτέλεση του έργου.

598

 

Σε Τεχνική Έκθεση που συντάχθηκε από μηχανικούς της Περιφέρειας Αττικής, μετά από ενδελεχή μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15.10.2021 διαπιστώθηκαν αστοχίες και φθορές στην γέφυρα της οδού Πίνδου με την Εθνική Οδό (Λ. Κηφισού), που δημιουργούν επικίνδυνη κατάσταση τόσο για πεζούς όσο και για τα οχήματα.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής για το λόγο αυτό με την απόφαση 2858/14.12.21 αποφάσισε :

  1. Τη διενέργεια διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης κατά το άρθρο 32 παρ. 2 περ. γ του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για το έργο: «ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ (ΓΕΦΥΡΑ ΡΟΣΙΝΙΟΛ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΙΝΔΟΥ, ΑΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΟΥ)», προϋπολογισμού 140.000,00€ (με ΦΠΑ).
  2. Την εξουσιοδότηση στη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών για τη συνέχιση της διαδικασίας μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

 

Αναλυτικά οι αστοχίες και οι προτάσεις αποκατάστασης έχουν ως εξής:


Αστοχίες :
✓ Σποραδική αποσάθρωση σκυροδέματος/οξείδωση οπλισμού παντού στον φορέα
✓ Έντονη αποσάθρωση σκυροδέματος, οξείδωση οπλισμού, αποκόλληση οπλισμού (συνδετήρες) στην περιοχή του αρμού συστοδιαστολής με έντονη παρουσία υγρασίας.
✓ Αστοχία στεγάνωσης του αρμού και ιδιαίτερη δυσκολία στεγάνωσης του επειδή βρίσκεται εντός της διαχωριστικής νησίδας της λεωφόρου Κηφισού.


Προτεινόμενος τρόπος αποκατάστασης:
1. Αποκατάσταση επιφανειών σκυροδέματος που έχουν υποστεί φθορές λόγω διάβρωσης οπλισμού από την δράση χλωριόντων και την ενανθράκωση του σκυροδέματος με εφαρμογή αναστολέα διάβρωσης και επισκευαστικών κονιαμάτων.
2. Τοποθέτηση ανωδίων εκατέρωθεν της περιοχής του αρμού με σκοπό τον περιορισμό των περαιτέρω φαινομένων οξείδωσης του σιδήρου οπλισμού.
3. Στεγάνωση του αρμού συστοδιαστολής.
4. Ολική κατάληψη της υπόγειας διάβασης με ταυτόχρονη διακοπή της κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις , με εκτροπή του τρόλεΐ και τη διακοπή του ρεύματος επί των γραμμών αυτού.
5. Η εκτέλεση όλων των ανωτέρω εργασιών προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.