Το 83% των αιτήσεων δεν θα λάβουν επιδότηση για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ⫸ Μόνοι ωφελημένοι οι μεγάλες αλυσίδες που «ξεστοκάρουν» ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά ● Δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα τα μικρομεσαία καταστήματα.

4

Λιγότερες από 150.000 αιτήσεις φυσικών προσώπων εγκρίθηκαν ως «καταρχήν επιλέξιμες» για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, από το σύνολο των 879.026 αιτήσεων που θεωρήθηκαν ολοκληρωμένες (μετά τις αρχικές πληροφορίες για σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτήσεις).

Προς το παρόν δηλαδή το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα, που έβαζε στόχο την αντικατάσταση 1,5 εκατομμυρίου ενεργοβόρων συσκευών αφήνει απ’ έξω τουλάχιστον τους 8 στους 10 αιτούντες, με μόλις το 17% των αιτήσεων να λαμβάνουν το αρχικό «πράσινο φως». Επιβεβαιώνονται έτσι οι ανησυχίες των εκπροσώπων της αγοράς ότι θα κληθούν να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών που είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Εξάλλου, ακόμα και αν δοθεί δεύτερη ευκαιρία για αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, πάλι η πλειονότητα θα παραμείνει εκτός επιδότησης, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχουν αρχίσει οι υποσχέσεις ότι αναζητούνται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα παλιά και ενεργοβόρα κλιματιστικά και ψυγεία.

Προς το παρόν, οι απορριφθέντες έχουν προθεσμία ώς τις 28 Ιουλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά ενστάσεις, στην ειδική φόρμα υποβολής ενστάσεων στην ενότητα «Επικοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών έχουν ριχτεί στη μάχη της προσέλκυσης πελατών, αξιοποιώντας την ευκαιρία να «ξεστοκάρουν» το εμπόρευμά τους, οι μικρομεσαίοι έμποροι βλέπουν το τρένο της ανακύκλωσης να τους προσπερνά. «Τα μικρά μαγαζιά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”, αφού μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την πώληση και εγκατάσταση της νέας συσκευής, την απόσυρση της παλιάς μέχρι την πληρωμή του επαγγελματία. Μόνο η διαδικασία για να λάβει το πιστοποιητικό από την εταιρεία ανακύκλωσης, στην οποία θα παραδώσει τη συσκευή που αποσύρεται, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Οπως εξηγεί, οι μικρομεσαίοι έμποροι αναγκαστικά θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα, αφού δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματική ρευστότητα για να αντέξουν την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ η ζήτηση θα διοχετευθεί σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες. Ο μόνος τρόπος να ωφεληθούν τα μικρότερα καταστήματα είναι ως φυσικά πρόσωπα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν έναν πολύ μικρό κύκλο καταναλωτών, μετρημένων στα δάχτυλα.

Υποτονικές εκπτώσεις

Η κίνηση από τις θερινές εκπτώσεις στο λιανεμπόριο παραμένει υποτονική, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές. «Ελπίζουμε να ανέβει κάπως η ζήτηση μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, τα μεταφορικά, αλλά και της μεγάλης ανασφάλειας που υπάρχει. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος στις αγορές του, επειδή φοβάται αυτά που έρχονται τον χειμώνα, και αυτό πλήττει ευθέως τον τζίρο, ειδικά στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης», καταλήγει ο κ. Καρανίκας.

ΕΦΣΥΝ

Αφροδίτη Τζιαντζή

ΠΗΓΗΕΦΣΥΝ