Κώστας Ευαγγελινός: Με παρακράτηση από τους ΚΑΠ του 2024 θα πληρωθεί το τέλος ταφής απορριμάτων του 2022

84
 
Η πολιτική της ΝΔ βλάπτει σοβαρά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τους δημότες.
 
ΜΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠ ΤΟΥ 2024 ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΤΟΥ 2022!!!
 
Αναβάλλεται προσωρινά η καταβολή τέλους ταφής για το 2022 σύμφωνα με το άρθρο 111 του νόμου 5043 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή. Η καταβολή θα γίνει από τους Δήμους το 2024 με παρακράτηση από τους ΚΑΠ. Έτσι μια δαπάνη του 2022 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς του 2024 και αποτελεί δώρο για τους σημερινούς δημάρχους και θηλιά στο λαιμό για τους επόμενους. Το Τέλος αρχικά θα καταβληθεί στο δικαιούχο φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Να θυμίσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4819/2021, επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).
 
Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι δήμοι ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
 
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας δεν προέβη στη ορθή αποτύπωση στις ανταποδοτικές δαπάνες τελών καθαριότητας του ποσού που πρέπει να αποδοθεί στον ΕΣΔΝΑ με συνέπεια να επέμβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ζητήσει διόρθωση, η οποία και έγινε με την απόφαση 49/2023 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη αρθρογραφία).
 
Ενώ η συνολική δαπάνη της Περιβαλλοντικής Εισφοράς για το 2022 προσδιορίσθηκε για το Δήμο σε 1.186.262 ευρώ η εγγραφή στον προϋπολογισμό ανήλθε στο ποσό των 1.104.620,00 ευρώ υπολειπόμενο κατά 82.000 ευρώ περίπου. Η συνολική Περιβαλλοντική Εισφορά των 1.186.262 ευρώ για το 2022 περιλαμβάνει 864.278 ευρώ αρχική εισφορά και 321.984 ευρώ Τέλος Ταφής, το οποίο τέλος ανέρχονταν συνολικά για όλους τους Δήμους σε 34.668.791 ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί τα πληρώνουμε όλα αυτά τα χρήματα; Για την ανακύκλωση ή για την καύση;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε σχεδιάσει και εκδώσει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής από 01/01/2020. Αντί για τέλος ταφής, προβλεπόταν με το Ν. 4609/2019, η εφαρμογή της εισφοράς κυκλικής οικονομίας, η οποία προέβλεπε κλιμακωτές μειώσεις για τους Δήμους ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης έργων επεξεργασίας απορριμμάτων (30% εάν είχε ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων επεξεργασίας, 70% για το στάδιο της κατασκευής, και 100%-πλήρης απαλλαγή, στην πλήρη λειτουργία). Έτσι, οι Δήμοι είχαν κίνητρα και μεγάλες ελαφρύνσεις για να προχωρήσουν μονάδες κυκλικής οικονομίας στις περιοχές τους και να μειωθεί η ταφή.
 
Η ΝΔ τροποποιεί τις δεσμεύσεις, και αντί να δίδει κίνητρα στην ανακύκλωση, προωθεί στην ουσία την καύση με τον σχεδιασμό εργοστασίων καύσης, που από τη μία φορτώνει ένα νέο χαράτσι στους Δήμους και ταυτόχρονα όμως τους έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο σχεδιασμό αυτών των μονάδων, έργα τα οποία έχει αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
 
Ακόμη και η φιλοκυβερνητική ΚΕΔΕ αντέδρασε λέγοντας ότι η επιβολή του τέλους ταφής, «τιμωρεί τους δήμους που ουσιαστικά δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και τη δυσλειτουργία των μηχανισμών ανακύκλωσης». Αντιρρήσεις είχε εκφράσει από τον Απρίλιο του 2022 και η ΠΕΔΑ κυρίως για τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ζητώντας αναβολή επιβολής του τουλάχιστον για 2 χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο δια της πλαγίας οδού το Τέλος Ταφής του 2022 προέβη ταυτόχρονα και στον επανυπολογισμό και από τα 34 εκατ. ευρώ τα προσδιόρισε σε 60 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας αναλογικά προφανώς και το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας με επιπλέον ποσό της τάξης των 235.000 ευρώ περίπου, πέραν του 1.186.262 ευρώ της αρχικώς συνολικής υπολογισθείσης Περιβαλλοντικής Εισφοράς. Το τυχόν, πέραν των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ, τέλος καταβάλλεται, σύμφωνα με την τροπολογία, από τους ΟΤΑ α΄βαθμού!
 
Λύση δεν είναι η μετάθεση των πληρωμών, λύση είναι να κάνει η κυβέρνηση τις αναγκαίες επενδύσεις για να μειωθεί το κόστος διαχείρισης και ταφής
 
Ο Δημοτικός Προϋπολογισμός του 2024 θα συνταχθεί από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις λύσεις που θα προταθούν για να καλυφθεί η υποχρέωση.
Όσο η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση παραμένουν στάσιμες τόσο περισσότερο θα επιβαρύνεται ο δημότης με το Τέλος Ταφής και με αυξημένα, κατά συνέπεια, δημοτικά τέλη. Η λύση είναι η αλλαγή πολιτικής στα απορρίμματα με στροφή στην ανακύκλωση και απομάκρυνση από την καύση με ταυτόχρονη απόδοση στους Δήμους των εσόδων που επιφέρει η κυκλική οικονομία.
 
Κώστας Ευαγγελινός
Οικονομολόγος
Αναπληρωτής Συντονιστής
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ