Μαίρη Μαργαριτοπούλου: Έλλειμμα συμπαράστασης στους καλλιτέχνες …

68
Ο πολιτισμός ταυτίζεται με την σύνθεση των αξιών, των παραδόσεων, της παιδείας, της αισθητικής και της εκλέπτυνσης της συμπεριφοράς. Αυτή η έκφραση του πνεύματος κοινωνείται, εμπλουτίζεται και υπηρετείται από τους «ποιούντες ήθος». Σε αντιδιαστολή με την έννοια του πολιτισμού και σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον που άνθισε με προσωπικές δυσκολίες και αντιξοότητες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, επιχειρείται από την σημερινή κυβέρνηση η απαξίωση των ανθρώπων που ποιούν το ήθος. Ηθοποιοί, Καλλιτέχνες, Μουσικοί των οποίων η αξία έχει αναγνωριστεί και εκτός Ελλάδος, υποβιβάζονται σε αποφοίτους Λυκείου.
 
Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, οι δραματικές και μουσικές σχολές, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, Τέχνης κλπ εκφράζουν την αντίθεσή τους, διαδηλώνουν εδώ και ένα μήνα υπέρ της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασής τους, κυρίως όμως διεκδικούν νομικά το μείζον έργο της θεατρικής εκπαίδευσης που έχει επιτελεστεί σε εγκεκριμένες από την Πολιτεία Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.
 
Είναι προφανής η προσπάθεια να μετατραπεί το τοπίο του πολιτισμού με νέες ιδιωτικές και φίλιες καλλιτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει κάθε νέο άνθρωπο που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον πολιτισμό εφόσον θα παραμένει ένας απόφοιτος Λυκείου.
 
Με την ευκαιρία, απορώ πως ο Πρώτος Πολίτης της πόλης μας, που υπηρετεί το θέατρο και έχει υπάρξει διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δεν έχει αρθρώσει κουβέντα στήριξης των συναδέλφων του, δεν έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον ποταπό σχεδιασμό της κυβέρνησης και δεν έχει συμμετάσχει σε καμμία διαδήλωση υπέρ των συναδέλφων του.Σημειωτέον ότι η επιτυχία ενός δημάρχου στον τομέα του πολιτισμού δεν κρίνεται μόνο από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που οργανώνονται από καλλιτεχνικές επιχειρήσεις αλλά από την έμπρακτη παραγωγή ήθους παίρνοντας θέση όταν και όποτε χρειάζεται.