Επιβιώνοντας στα χρόνια του κυβερνήτη…

22

Βιώνουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μία κυβέρνηση που έχει καταφέρει να επιφέρει μία τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς του χρήματος, είτε με την επιδότηση της αισχροκέρδειας στα διάφορα καρτέλ, είτε με την οριζόντια φορολογική λεηλασία των πολλών, είτε με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των ισχυρών, είτε με την παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα, κοινώς «πλιάτσικο», στους κρατικούς, κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους. Αν και ο Πρωθυπουργός μιλάει συνεχώς για σπουδαίες οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τεράστια ανάπτυξη, αποτελεί απορίας άξιο, πως αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συνδυάζονται με την μείωση της ευημερίας των Ελλήνων και την αύξηση ανισοτήτων και φτώχειας!

Ταυτόχρονα, η επιτελική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προκαλέσει μία τρομακτική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τα καλώδια συνακροάσεων της επιτελικής ΕΥΠ να απλώνονται παντού, μηδέ της στρατιωτικής ηγεσίας εξαιρουμένης! Άλλωστε, ο εκβιασμός αποτελεί πάντα μία σταθερή μέθοδο ισχυροποίησης ενός «καθεστώτος» αλλά και μία αξιόλογη μέθοδο να μην ξεφεύγει ούτε ένα ευρώ διακίνησης μαύρου χρήματος, δημόσιου ή ιδιωτικού!

Αλλά ακόμα και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ως μέθοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωχριά μπροστά στη προσπάθεια συγκάλυψης του, αφού η διάκριση Νομοθετικής Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας στην Ελληνική Δημοκρατία, στα χέρια του «Κυβερνήτη» Μητσοτάκη έγινε σουρωτήρι! Δεν είναι μόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσσώ, αποδίδοντας λανθασμένα στον δεύτερο την θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά μπερδεύει και τις ίδιες τα εξουσίες, προφανώς γιατί ο ίδιος για οικονομία χρόνου προτιμάει τις τρεις σε μία!

Τόσο η βίαιη αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς, όσο και η αιμορραγία του δημοκρατικού πολιτεύματος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αντίθετα, η ρευστοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, μέσω των πλειστηριασμών, βρίσκεται σχετικά παγωμένη, σίγουρα όμως θα εξελιχθεί σε τσουνάμι, στη περίπτωση διατήρησης του «καθεστώτος» Μητσοτάκη..

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο με το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής» έδωσε 19 δισεκατομμύρια εγγυήσεις, με κίνδυνο να «φεσωθούν» στο δημόσιο χρέος, για να μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών στα funds σε ευτελή αξία και μέσω εταιρειών διαχείρισης δανείων (servicers), να κάνουν πλειστηριασμούς για να κερδίσουν.

Προς το παρόν όμως με την απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου, μπήκε φρένο στις εταιρείες διαχείρισης να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για δάνεια, που έχουν μεταβιβαστεί σ’ αυτές, βάσει του νόμου 3156/2003, αποφεύγοντας πονηρά τη σκόπελο του μεταγενέστερου νόμου 4354/2015, του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρέωνε τις τράπεζες να τα βρουν με τον ιδιοκτήτη, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του.

Ο κ. Σταϊκούρας αποπειράθηκε να φέρει τροπολογία υπέρ των εταιρειών διαχείρισης, αλλά υπό το φόβο του πολιτικού κόστους άφησε τη λύση στη Δικαιοσύνη. Έτσι, στις 26 Ιανουαρίου συγκαλείται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να δώσει οριστική λύση στο νομικό κενό, καθώς συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις επιτρέπουν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο εισηγητής φαίνεται να έχει αποφασίσει θετικά υπέρ των εταιριών διαχείρισης δανείων για συνέχιση των πλειστηριασμών, αφού και η Τράπεζα Ελλάδος έβαλε το χεράκι της… Εάν αυτό ισχύσει, εταιρείες τύπου Πάτση θα πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του, ακόμη και για χρέος 800 ευρώ, όπως είδαμε τις προάλλες. Στο πρόγραμμα των αναρτημένων πλειστηριασμών για το πρώτο τρίμηνο 2023 αναγράφονται 100 ημερησίως, δηλαδή κανονικό τσουνάμι! Ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα πιστεύω να δημοσιεύεται απόφαση πριν τις εκλογές..

Όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να παίρνει πρώτος την ερευνητική εντολή στις επερχόμενες εκλογές, ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία στη χώρα, με Δικαιοσύνη παντού, όπου η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη!

* πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ