Έχει ζητήσει άραγε ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας Ν.Χαλκηδόνας κούρεμα στις τιμές ζώνης για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ;

Έως σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ήταν προθεσμία για υποβολή των αιτημάτων των Δήμων στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση στις τιμές ζώνης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα λέγεται ότι δόθηκε παράταση μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2023

190

Το δρόμο για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων και έχουν ακολουθήσει μεγάλοι δήμοι της Αττικής όπως ο δήμος Γλυφάδας, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου – Ταύρου αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπως η Κόρινθος, η Καλαμάτα, το Κιλκίς, η Πύλος – Νέστωρος, η Σάμος, η Κέρκυρα, ο Πύργος.

Από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει ασχοληθεί με το θέμα. Οι τιμές ζώνης επηρεάζουν ανάλογα  το ύψος του ΕΝΦΙΑ και την συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων, η οποία επηρεάζει τη φορολογία των μεταβιβάσεων αλλά αποκλείει μέρος από τις  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ο επανακαθορισμός θα γίνει στις περιοχές για τις οποίες θα αποδειχθεί η βασιμότητα των απόψεων των τοπικών δημοτικών Αρχών, ότι οι αυξήσεις δηλαδή οι οποίες επιβλήθηκαν την 1η-1-2022 ήταν υπέρμετρες και δεν δικαιολογούνταν από τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς.

Για τον επανακαθορισμό θα ληφθούν υπόψη γνωμοδοτήσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων. Οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν με τη διαδικασία αυτή δεν θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η-1-2022 αλλά από το 2023.

Ενδεικτικές μεταβολές στην περιοχή μας

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ  ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  ΠΑΛΑΙΑ ΝΕΑ  
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-Η’ ΖΩΝΗ 950 1050 100
ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ-Δ’ ΖΩΝΗ 950 1350 400