Στη δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ που “ξηλώνει” το νόμο Θεοδωρικάκου για την λειτουργία των ΟΤΑ

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονται από 1ης Δεκεμβρίου διατάξεις του Νόμου Θεοδωρικάκου (Ν. 4623/2019) με τις οποίες μεταφέρθηκαν βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και μεταβλήθηκε η σύνθεση των εν λόγω Επιτροπών με υπερεκπροσώπηση της παράταξης του δημάρχου, δόθηκε σε δημοσιότητα.

51

Δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον από τον Υπουργό εσωτερικών Μ. Βορίδη να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή των υποδείξεων του ΣτΕ μετά την δημοσίευση του συνόλου της απόφασης.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση ακυρώνονται δύο αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βέροιας του 2019  με τις οποίες είχαν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής του εν λόγω Δήμου.

Στην ουσία κρίθηκε αντισυνταγματική η νομοθετική  μεταβολή του ν.4623/19, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του 2019 και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, μεταβλήθηκε εκ των υστέρων δηλαδή το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.

Η απόφαση έχει ισχύ από 1 Δεκεμβρίου 2022 τινάζοντας στον αέρα όλες τις μετέπειτα αποφάσεις των Επιτροπών, η συγκρότηση των οποίων πρέπει να γίνει πλέον με τις προϋπάρχουσες διατάξεις.

Οι αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ποικίλουν, άλλες παρατάξεις συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, αλλού είτε έχουμε παραιτήσεις από μέλη των Επιτροπών είτε συμμετοχή στις συζητήσεις αλλά αποχή από τις ψηφοφορίες.  

Με δήλωση-παρέμβαση του  ο Προέδρος της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δημαρχος Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των δήμων, προσπαθεί να δικαιολογήσει την κυβέρνηση για την πολιτική της αυτή ζητόντας όμως νομοθετικέ ρυθμίσεις.

ΟλΣτΕ_2377_2022 d

 

 

 

ΜΕΣΩΑΥΓΗ
ΠΗΓΗaftodioikisi.gr