Είναι Ασφαλής η Λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου μας;

50

Το 2017 τέθηκαν οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές για την πυρασφάλεια και την ασφαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών των οποίων οι άδειες εκδίδονται από τους δήμους και η εποπτεία ανήκει σ’αυτούς. Οι όροι αυτοί είχαν περιθώριο προσαρμογής έως το 2019 και προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο όρος είχαν διατεθεί 90 εκ. Ευρώ.

Έκτοτε, η σημερινή κυβέρνηση έδινε συνεχείς παρατάσεις πιστοποίησης με καταληκτική ημερομηνία την 31/8/22. Παρά την μη συμμόρφωση και προσαρμογή ορισμένων βρεφονηπιακών σταθμών ή και μη τετελεσμένου ελέγχου η κυβέρνηση τους επέτρεψε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των vouchers. Λόγω της παράλληλης έλλειψης θέσεων στους σταθμούς, επόμενο ήταν να εγγραφούν και να φυλάσσονται χιλιάδες νήπια και βρέφη σε μονάδες που δεν έχουν την σχετική πιστοποίηση. Μπροστά σ’αυτό το φιάσκο, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα παράταση πιστοποίησης μέχρι 31/07/2023, αγνοώντας τις ευθύνες της σε περίπτωση ατυχήματος.

Προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά οι γονείς των οποίων τα νήπια φιλοξενούνται σε δομές της Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος, η ενημέρωση των γονέων από τον Δήμο καθώς και η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές για την ορθή και ασφαλή λειτουργία τους.