Έφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και της “περεστρόικα”

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ απεβίωσε σήμερα το βράδυ μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια» όπως ανακοίνωσε το Νοσοκομείο

32

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών μετά από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού και τελευταίου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, μετέδωσαν τα Ρωσικά πρακτορεία. 

Ο Γκορμπατσόφ είχε γεννηθεί στις 2 Μαρτίου 1931 στο χωριό Privolnoye της Περιφέρειας Σταυρούπολης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας το 1955 και από το Αγροτικό Ινστιτούτο Σταυρούπολης όπου σπούδαζε δια αλληλογραφίας το 1967. Μετά την αποφοίτησή του, τοποθετήθηκε στην Εισαγγελία της περιοχής Σταυρούπολης και στη συνέχεια εργάστηκε ως μέλος του κόμματος.

Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, το 1985.

Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ ήταν  ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού και τελευταίου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, μετέδωσε και το TASS

Αιχμή της πολιτικής του η «Περεστρόικα» (αναδιάρθρωση) που θα επιτυγχανόταν στην Σοβιετική Ένωση μέσω εφαρμογής της «Γκλάσνοστ» (διαφάνειας). Με τις μεταρρυθμίσεις του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου προωθώντας κοινωνικές ελευθερίες, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού” ως διοικητικού συστήματος. Υπέρμαχος της προσέγγισης με τη Δύση, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1990.