Ρεκόρ στην χονδρική τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας για την Δευτέρα 29/8

23

Η Ελλάδα δεν κάνει ρεκόρ μόνο στον αθλητισμό, αυτή τη φορά  ένα νέο απόλυτο ρεκόρ για τη χονδρική τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας θα έχει επιτευχθεί, καθώς αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου η μεγαβατώρα θα φτάσει στα 697,25 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τότε που άρχισε να λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Η αύξηση των τιμών εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η τιμή βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 700 ευρώ. Η μέγιστη τιμή αγγίζει τα 871 ευρώ και η ελάχιστη τα 521.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα: μια τιμή που διαμορφώθηκε πριν από λίγες μέρες (στις 23 Αυγούστου). Έκτοτε η τιμή έπεσε (σήμερα είναι στο 450,30 ευρώ) για να σημειώσει νέο άλμα (στα 697,25 ευρώ, όπως αναφέρθηκε ήδη) τη Δευτέρα. Η αύξηση από Κυριακή σε Δευτέρα είναι ύψους 54,84%.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία. Η διαφορά καταβάλλεται στους παραγωγούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, η αντιπολίτευση μιλά για αισχροκέρδεια, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες. Οι τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση ρεύματος αύριο Δευτέρα προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9 %), ανανεώσιμες πηγές (19,8 %), λιγνίτες (16,3 %) και υδροηλεκτρικά (8,4 %). Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.