Πώς θα αποκτήσετε οικογενειακό γιατρό; – Τι ισχύει για τους εγγεγραμμένους στα ΤΟΜΥ της περιοχής.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Θα μπορούν όμως να επιλέγονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, τόσο των παραπάνω ειδικοτήτων όσο και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως και παιδίατροι για τα παιδιά.

341

Η αίτηση εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε με μια επίσκεψη σε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τοπική Μονάδα Υγείας – ΤΟΜΥ) ή σε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο).

Για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του επόμενου έτους!!!.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι συμπολίτες μας είναι εγγεγραμμένοι στις δύο ΤΟΜΥ του Δήμου Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας δεν απαιτείται να προβούν σε νέα αναζήτηση οικογενειακού γιατρού.

Ο πολίτης που δεν είναι στις ΤΟΜΥ εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. 

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .
 
Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Η είσοδος στο πληροφορικό σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisNET και η επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ. Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε, είναι μία σύνοψη για το τι υπάρχει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Επιλέγουμε την πρώτη εφαρμογή για τον Οικογενειακό Γιατρό.Η πρώτη σελίδα για την εγγραφή έχει ως εξής:

idika-eisodos.jpg