Ανοίγει σήμερα η Βουλή, στο επίκεντρο η συζήτηση για το σκάνδαλο “υποκλοπών”

22

Σήμερα Δευτέρα 22/8 έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με κύριο αντικείμενο τον προγραμματισμό συνεδριάσεων Ολομέλειας και Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ένα θέμα που έχει λάβει και διεθνείς διαστάσεις με την παρέμβαση παραγόντων της ΕΕ, αρθρογραφία στον διεθνή τύπο αλλά και δηλώσεις πολιτικών προερχόμενων και από τη ΝΔ. 

Η κυβέρνηση δεχόμενη ισχυρή πίεση από την αντιπολίτευση δεν απέφυγε τη συζήτηση του θέματος αλλά για να κερδίσει πολιτικό χρόνο μετέφερε τη συζήτηση μακρυά από την ημερομηνία αποκάλυψης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αλλάξει το δυσμενές γι αυτόν κλίμα μέσω των εξαγγελιών, που αναμένονται στην έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και την επίσπευση νομοθετικού έργου.  

Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο επίσπευσης της έναρξης των συνεδριάσεων της ολομέλειας της εθνικής αντιπροσωπείας, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασισθεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (Σύνταγμα Αρθρο 68) δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει και να πετύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής: χρειάζεται κατ’ αρχήν έγγραφο αίτημα από τουλάχιστον δέκα βουλευτές, και στη συνέχεια η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών, τους οποίους ανεξαρτήτως της σύμφωνης στάσης της κυβέρνησης διαθέτει η αντιπολίτευση. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διερευνηθεί το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και  αν θα  περιλαμβάνει τόσο τη δράση της ΕΥΠ όσο και τη χρήση του λογισμικού προγράμματος παρακολούθησης Predator, το οποίο φέρεται να έχει προμηθευτεί η ελληνική κυβέρνηση.