Μια δημόσια διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη για ελάχιστες ακόμη ημέρες και αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του Ποδονίφτη.
Πρόκειται για μελέτη που αφορά παρεμβάσεις μεταξύ άλλων και σε τρια σημεία του ποταμιού εντός των ορίων του Δήμου μας. Για την ώρα ο Δήμος δεν έχει προγραμματίσει κάποια σχετική συζήτηση και έτσι ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τι σχεδιάζεται.
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση (με ελάχιστη συμμετοχή) για τα εναλλακτικά σενάρια της μελέτης για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου. Και γι αυτό το σημαντικό ζήτημα που αφορά το σχεδιασμό και την λειτουργία της πόλης μας η πληροφόρηση είναι μηδαμινή.
Σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν το μέλλον της πόλης μας, μελέτες που γίνονται από επιστήμονες τρέχουν παράλληλα χωρίς οι πολίτες να λαμβάνουν γνώση, χωρίς να ζητείται η γνώμη τους, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα διαβούλευσης και ουσιαστικής συμμετοχής.
Πριν λίγους μήνες ένα άλλο Σχέδιο, το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), είχε παρουσιασθεί σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων. Μάλιστα ήταν το 2ο ΣΒΑΚ που αφορούσε το Δήμο μας, αφού το 1ο που είχε καταρτισθεί επί των ημερών της διοίκησης Βασιλόπουλου κάποιοι το καταχώνιασαν βαθειά στα συρτάρια τους και το… ξέχασαν. Για να μην μιλήσουμε για την κυκλοφοριακή μελέτη της Νέας Φιλαδέλφειας, που με συνοπτικές διαδικασίες πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
Τι πραγματικά σχεδιάζεται για την πόλη μας;
Ποιος μας ρώτησε; Πού είναι η γνώμη της κοινωνίας των πολιτών, την οποία όλοι θυμούνται λίγο πριν τις κάλπες;
Πέρα από τις εργολαβίες που τρέχουν παράλληλα (χωρίς να ξέρουμε αν συνεργάζονται καν…) και τους ελάχιστους αιρετούς και αρμόδιους υπαλλήλους που λαμβάνουν γνώση, φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ΣΚΟΠΙΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
Κανείς δεν γνωρίζει τον προσανατολισμό αυτών των μελετών, κανείς δεν ενημερώνεται για τη σκοπιμότητα της όποιας αλλαγής, τροποποίησης, έργου προτείνεται, κανείς δεν συμμετέχει σε όλες αυτές τις διαδικασίες.
Και αυτό δεν είναι μια τυπική παράλειψη. Δεν μπορεί τα πάντα να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες μελετητικών γραφείων. Δεν είναι μόνο οι «ειδικοί» αυτοί που μπορούν να εκφέρουν άποψη και γνώμη.
Άλλωστε το έχουμε ζήσει με την προηγούμενη μελέτη, που προέβλεπε την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση του φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη και αποδείχθηκε τελικά -και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας- ότι ήταν ενάντια στις σχετικές οδηγίες για τη διατήρηση των ρεμάτων.
Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να μας ενημερώνει ο Δήμος και όχι για το πώς καθαρίζονται οι δρόμοι και πώς παραλαμβάνονται οι νέοι κάδοι -πράγματα αυτονόητα και δεδομένα για μια δημοτική αρχή.
Θα επανέλθουμε…
Γιώργος Κατερίνης
Δημοσιογράφος
π. πρόεδρος Δ. Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας