Στην Ισπανία, οι έρευνες και οι διαστάσεις μετά την τραγωδία που έπληξαν τη Βαλένθια συνεχίζονται εντατικά, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους και να ανασύρουν τους σορούς θυμάτων. Η καταστροφή προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, με εκατοντάδες εθελοντές να σπεύσουν στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της λάσπης και την υποστήριξη των σωστικών συνεργείων. Η ανταπόκριση των πολιτών θεωρείται από τις πιο συγκινητικές σε πρόσφατα χρόνια, και αναδεικνύει την ενότητα και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Ισπανοί πολίτες σε καταστάσεις κρίσης.
Μέχρι στιγμής, οι απώλειες έρχονται σε 211 νεκρούς, καθιστώντας την τραγωδία αυτή μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή. Στα κοινωνικά δίκτυα, η ανταπόκριση του κοινού είναι έντονη, με πολλούς να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και να ενισχύουν τις τοπικές προσπάθειές τους.
Οι εθελοντές στην πληγή από τις πλημμύρες της Βαλένθιας έφτασαν μαζικά, μεταφέροντας βασικά είδη, όπως νερό, φτυάρια και σκούπες, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της λάσπης και των συντριμμιών. Ο αριθμός των εθελοντών ήταν τόσο μεγάλος που οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση να αποφύγουν τη χρήση αυτοκινήτων, προκειμένου να μην εμποδίσουν την κίνηση των σωστικών συνεργείων στους δρόμους. Αυτή η αυθόρμητη ανταπόκριση τονίζει την αλληλεγγύη των πολιτών σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών για την Ισπανία.
Η συμμετοχή αυτή των εθελοντών αντικατοπτρίζει την έντονη επιθυμία της ισπανικής κοινωνίας να προσφέρει, ακόμα και με την απλή μεταφορά και χρήση χειρωνακτικών εργαλείων, ώστε να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.
Η κατάσταση στη Βαλένθια έχει προκαλέσει έντονη οργή των κατοίκων, που καταγγέλλουν τον κρατικό μηχανισμό για έλλειψη ανταπόκρισης και ανεπάρκεια διαχείρισης. Πολλοί επιζώντες στηρίζονται στην αυθόρμητη βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, κατέφθασαν μαζικά για να βοηθήσουν, παρέχοντας νερό, καθαριστικά εργαλεία και είδη πρώτης ανάγκης. Οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται στην αδυναμία του να ανταποκριθεί το κράτος άμεσα και συντονισμένα, αφήνοντας τον πληθυσμό να καλύπτει τα κενά που προκλήθηκαν από την ανεπαρκή παρέμβαση των αρχών.
Αυτή η καταγγελία για «εγκατάλειψη» από το κράτος φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη βελτίωσης της κρατικής ετοιμότητας και οργάνωσης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Το περιστατικό αυτό εντείνει τη συζήτηση στην Ισπανία για τα μέτρα πρόληψης και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι χρειάζονται καλύτερα δομημένα συστήματα συντονισμού και άμεσης ανταπόκρισης σε τέτοιου είδους κρίσεις.
Στην Ελλάδα πρόσφατη είναι η συνάντηση δημάρχων της ζώνης του Κηφισού ποταμού, από την Πάρνηθα μέχρι τον Σαρωνικό κόλπο, και την αγωνία που διατύπωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής ευθύνης των.
Οι παρακηφίσιοι Δήμοι ανησυχούν για το μέλλον του ποταμού – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη “ΚΗΦΙΣΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”- Κατά του εγκιβωτισμού από την Περιφέρεια Αττικής ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας