Πρωταθλητής η ΑΠΟΧΗ και στη Ν. Φιλαδέλφεια Ν. Χαλκηδόνα – Διαχρονικά στοιχεία εγκύρων ψηφοδελτίων και αναλυτικά αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024

20

Η αποχή από τις εκλογές, είτε πρόκειται για εθνικές είτε για ευρωεκλογές, αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε πολλές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν και οι λόγοι αποχής μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των εκλογών, υπάρχουν αρκετοί κοινοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη αποχή και στις δύο περιπτώσεις. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες έχουν δουλειά να κάνουν και να αναλύσουν τους παράγοντες αύξησης της αποχής.

  1.  

Η αντιμετώπιση της αποχής στις εκλογές, είτε πρόκειται για εθνικές είτε για ευρωεκλογές, απαιτεί μια συντονισμένη προσέγγιση που να περιλαμβάνει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα για την επίλυση των προβλημάτων του.

Η εξέλιξη της αποχής στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας και οι ποσοστιαίες επιδόσεις των κομμάτων ανά εκλογική διαδικασία είναι ένα στοιχείο σχετικό. Μια ποσοτική προσέγγιση των επιδόσεων επί των εγκύρων ψηφοδελτίων είναι μια πιο ασφαλής βάση για την διατύπωση συμπερασμάτων.

Αύξηση της αποχής είχε εμφανιστεί και στις διπλές εκλογές του 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές μεταξύ 2019 και 2024 τα έγκυρα ψηφοδέλτια μειώθηκαν κατά 26,18%. Η συμμετοχή στις χθεσινές ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 ανήλθε σε 45,05% ενώ πέντε χρόνια πριν το 2019 ήταν 59,94%. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι 631 δημότες που επέλεξαν την επιστολική ψήφο.

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας _ Ευρωεκλογές – Ιούνιος 2024